33.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama'Made in Gaza, funded by Malaysia'- Pertahanan Awam Palestin kini miliki trak...

‘Made in Gaza, funded by Malaysia’- Pertahanan Awam Palestin kini miliki trak bomba pertama sedia untuk digunakan

Kita sudah sedia maklum bagaimana sukarnya kehidupan rakyat Palestin. Dijajah dan dilayan buruk di tanah air sendiri pastinya bukan sesuatu yang manis untuk dilalui. Saban hari ada sahaja kekejaman yang dilakukan oleh pihak Israel untuk menyakiti penduduk Palestin. Tahun berlalu namun kezaliman terus dilakukan tanpa belas kasihan.

Faham dengan apa yang berlaku banyak badan bukan kerajaan (NGO) ditubuhkan untuk membantu. Walaupun bantuan yang dihulurkan tidak mampu menghentika kekejaman Israel namun setiap pertolongan diharapkan dapat mengurangkan sedikit kesukaran yang dihadapi rakyat tempatan di sama.

Baru-baru ini kita dikhabarkan dengan sedikit berita gembira apabila badan Pertahanan Awam Palestin kini dikatakan berjaya memiliki trak bomba mereka sendiri. Trak tersebut merupakan trak pertama buatan tempatan yang berjaya dihasilkan dengan kerjasama NGO, Cinta Gaza Malaysia bersama-sama MyAqsa Defenders.

Trak berkenaan dicipta dan direka oleh pakar, jurutera serta juruteknik Palestin di Semenanjung Gaza dan berjaya disiapkan dalam masa kurang daripada tiga bulan.

Menerusi status yang dimuat naik oleh MyAqsa Defenders di laman Facebook rasminya, mereka turut memberitahu bahawa trak tersebut kini telah sudah bersedia untuk beroperasi di lapangan.

“Alhamdulillah dengan izin Allah siapkan juga trak Bomba Gaza, Palestin dan inilah yang pertama “Made In Gaza”. Sumbangan kalian tidaklah sia-sia melainkan terus memberi manfaat buat mereka yang sedang berjuang membina negara.

“Kita berharap agar trak-trak Bomba yang bakal keluar mampu menjadi pasukan respons yang ke hadapan untuk membantu rakyat Palestin di Gaza.

“Syukran Ya Malizi! (terima kasih Malaysia!),” katanya.

Untuk pengetahuan semua, trak ini adalah trak pemadam api yang pertama di Semenanjung Gaza yang boleh membawa lebih dari 5700 liter air. Trak ini juga adalah hasil sumbangan rakyat Malaysia yang telah sama-sama berjuang untuk rakyat Palestin dan semestinya demi pembebasan Baitul Maqdis.

Berita gembira ini turut dikongsikan oleh pengasas Cinta Gaza Malaysia, Nadir Al-Nuri di Facebook miliknya.

Made in Gaza, Funded By Malaysia

Fire-truck pertama buatan tempatan, di Palestin bersedia untuk berkhidmat di bumi Gaza. Memang seram sejuk apabila melihat video trak ini beraksi mashaAllah. Tak sangka kita boleh sampai ke tahap ini dalam khidmat kita kepada bumi yang telah dikepung ini.

Alhamdulillah hari ini sejarah sekali lagi tercipta, kerana memang sejarah ditulis oleh tangan-tangan kita sendiri melalui perancangan yang teratur dan berkesan.

Trak pertama sumbangan MyAqsa Defenders ini akan melalui fasa percubaan dan sekiranya melepasi tempoh tersebut, 4 buah trak lagi akan dihasilkan sumbangan Cinta Gaza Malaysia pula.

Tahniah Malaysia!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI