25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya Hidup8 hujan meteor rakyat Malaysia boleh saksikan mulai April, catat tarikh di...

8 hujan meteor rakyat Malaysia boleh saksikan mulai April, catat tarikh di kalendar 2022

Untuk tahun 2022, anda akan dapat menyaksikan 8 hujan meteor dan tidak perlu menunggu lama untuk yang pertama. 

Menurut Time and Date dalam jadual untuk sepanjang tahun, hujan meteor pertama di Malaysia akan dapat dilihat pada 22 hingga 23 April. 

Berikut adalah senarai hujan meteor yang boleh anda jangkakan pada tahun 2022 dan bila anda boleh saksi dan merakam kesemuanya.

Perlu diingatkan juga hujan meteor mungkin kelihatan pada bila-bila masa sepanjang malam, tetapi jangka masa tepat yang diberikan mempunyai darjah penglihatan yang terbaik. Tarikh yang diberikan juga dijangka menjadi tarikh puncak hujan meteor masing-masing mengikut jadual Time and Date untuk Malaysia.

1. Hujan Meteor Lyrid (22-23 April)

Space.com (Gambar oleh Daniel Reinhardt/DPA/AFP/Getty Images)

Hujan Meteor Lyrid biasanya aktif antara 16 dan 25 April setiap tahun. Menurut beberapa teks sejarah China, Lyrid telah dilihat sejak 2,500 tahun dahulu.

Keterlihatan terbaik: 11 malam – 1:30 pagi.

2. Hujan Meteor Aquarid (6-7 Mei)

EarthSky (Gambar oleh Colin Legg)

Hujan meteor kedua dijangka berlaku pada Hari Raya Aidilfitri. Mungkin kita beraya dengan hujan meteor tahun ini? Juga dikenali sebagai Eta Aquariid, hujan meteor ini dinamakan sempena bintang paling terang dalam buruj itu. Eta Aquariid ialah 1 daripada 2 hujan meteor yang tercipta oleh serpihan Komet Halley.

Keterlihatan terbaik: 3:00 pagi – 6:30 pagi.

3. Hujan Meteor Perseid (12-13 Ogos)

Space.com (Gambar oleh Haitong Yu/Getty Images)

Selepas 2 hujan meteor pertama, anda mungkin perlu menunggu berbulan sedikit sebelum hujan meteor ketiga berlaku pada bulan Ogos. Terhasil daripada serpihan angkasa kecil komet Swift-Tuttle, Perseid dinamakan sempena buruj Perseus. Pada kemuncaknya, seseorang boleh melihat 60 hingga 100 hujan meteor dalam masa sejam dari tempat yang gelap.

Time and Date telah mengkategorikan darjah penglihatan untuk Perseid sebagai sangat tidak jelas kepada tidak jelas. Namun begitu, anda boleh catatkan sahaja masa untuk tidak ketinggalan menyaksikannya.

Keterlihatan terbaik: 12:00 tengah malam – 6:00 pagi.

4. Hujan Meteor Draconid (8-9 Oktober)

Space.com (Gambar oleh Mike Lewinski/Flickr)

2 bulan kemudian untuk hujan meteor seterusnya pada akhir Oktober. Juga dikenali sebagai Giacobinid, Draconid berhutang nama mereka kepada buruj Draco the Dragon dan dicipta apabila Bumi melalui serpihan debu yang ditinggalkan oleh komet 21P/Giacobini-Zinner.

Keterlihatan terbaik: 8:00 malam – 2:00 pagi (Keterlihatan selepas 2:00 pagi dikategorikan sebagai sangat lemah)

5. Hujan Meteor Orionid (21-22 Oktober)

O.C.Astronomy

Hujan meteor Orionid ialah hujan meteor kedua yang dicipta oleh Komet Halley dan biasanya berlaku pada akhir Oktober. Orionid dinamakan sempena Orion kerana meteor kelihatan muncul atau memancar dari kawasan yang sama di langit dengan buruj.

Keterlihatan terbaik: 12:00 tengah malam – 5:00 pagi.

6. Hujan Meteor Leonid (17-18 November)

WordlessTech

Beberapa minggu selepas Orionid datang pula Leonid. Hujan meteor ini dipanggil Leonid kerana sinarannya, atau titik di langit di mana meteor kelihatan terbit dari terletaknya buruj Leo.

Keterlihatan terbaik: 1:30 pagi – 6:00 pagi.

7. Hujan Meteor Geminid (14-15 Disember)

AMS (Gambar oleh Antoni Cladera/Photopills.com)

Geminid dianggap sebagai salah satu hujan meteor yang paling menakjubkan pada tahun ini. Ada kemungkinan untuk melihat kira-kira 120 meteor per jam pada puncaknya. Tidak seperti kebanyakan hujan meteor lain, Geminid tidak dikaitkan dengan komet tetapi dengan asteroid iaitu 3200 Phaethon.

Keterlihatan terbaik: 9:00 malam – 12:30 pagi.

8. Hujan Meteor Ursid (22-23 Disember)

Space.com (Gambar oleh Jean Clark)

Pada akhir tahun, jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan hujan meteor Ursid sebelum semua orang mengucapkan selamat tinggal kepada 2022. Hujan meteor menjelang Krismas berbunyi sempurna buat kalangan pencinta astronomi.

Pada kemuncaknya, pemerhati mungkin dapat melihat sebanyak 10 meteor dalam masa sejam. Nama itu berasal dari arah yang kelihatan memancarkan meteor dari Ursa Minor di langit.

Keterlihatan terbaik: 2:30 pagi – 6:30 pagi.

Time and Date

Jika anda tiada peralatan untuk melihat hujan meteor, tidak perlu bimbang. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah memerhatikan langit yang cerah dengan penuh kesabaran.

Jangan lupa catat dan simpan tarikh-tarikh ini serta berdoa cuaca terbaik akan menyebelahi anda semua.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI