25.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaWanita yang siar rusuhan Capitol AS secara langsung di Facebook dihukum penjara...

Wanita yang siar rusuhan Capitol AS secara langsung di Facebook dihukum penjara 45 hari, denda AS$5,000

Seorang wanita dari California yang menyiarkan perjalanannya menyusuri dan memasuki Capitol Amerika Syarikat di Facebook pada 6 Januari 2021, dijatuhi hukuman penjara 45 hari dan denda AS$5,000 oleh Hakim Kanan Daerah Amerika Syarikat Reggie B. Walton, yang memberi syarahan kepadanya kerana menyalahkan ‘Black Lives Matter’ dan ‘Antifa’ atas beberapa keganasan yang berlaku pada hari itu apabila ia “secara jelas bukan itu kesnya.”

Imelda Acosta, yang diterangkan dalam dokumen mahkamah dengan nama media sosialnya—Mariposa Castro—menerima hukuman di Mahkamah Daerah untuk Columbia Amerika Syarikat atas pertuduhan mengadakan perarakan, berdemonstrasi atau berpiket di bangunan Capitol, yang merupakan satu kesalahan. Sebagai sebahagian daripada perjanjian pengakuan, beberapa pertuduhan lain telah diketepikan.

Klip berdurasi 47 minit siaran Facebooknya dimainkan oleh pendakwa raya Jordan Konig pada pendengaran hukuman. Konig berhujah untuk hukuman penjara 60 hari. Memo hukuman kerajaan memetik kenyataan yang dibuat Acosta dalam strim langsung, termasuk “kami akan datang” dan “ini adalah perang.”

Imelda Acosta atau dikenali ‘Mariposa Castro’ di media sosial memasuki bangunan Capitol Amerika Syarikat melalui tingkap yang telah pecah pada 6 Januari 2021. (Gambar oleh U.S Department of Justice/The Epoch Times)

Semasa strim langsung itu, Acosta berkata, “Kami menceroboh masuk! Kami menceroboh masuk! Kami sedang melakukannya. Kami menceroboh, bukan? … Kami mendapatkan balik rumah kami. Ini Capitol kami. Kami mengambilnya semula. Tiada lagi benda mengarut!” menurut pendakwa raya. Acosta memasuki Capitol melalui tingkap yang pecah, menurut dokumen mahkamah.

Hakim Walton berkata penjara adalah hukuman yang perlu, untuk menghantar mesej kepada orang lain yang mempunyai pemikiran yang sama.

“…Adalah menjadi pandangan saya bahawa untuk orang ramai memahami sekiranya anda akan terlibat dalam jenis tingkah laku yang anda lakukan, jika anda akan membuat kenyataan yang anda buat pada hari itu merujuk kepada apa yang telah berlaku, dan kemudian jika anda akan menyebarkan maklumat itu kepada orang lain, mesti ada penalti untuknya,” kata Hakim Walton.

Peguam bela Elita Amato berhujah dalam memo hukuman bahawa Acosta tidak menyebabkan kerosakan atau terlibat dalam sebarang keganasan semasa berada di dalam Capitol.

Acosta memberitahu Hakim Walton yang dia seorang pencinta keamanan yang membawa bendera keamanan bersamanya pada hari itu. Dia menggambarkan dirinya sebagai “sangat empati” dan berkata bahawa di Capitol, “tenaga gelap … hanya menyedut saya ke dalam perkara ini.”

Imelda Acosta aka Mariposa Castro memasuki Capitol Amerika Syarikat semasa strim langsung Facebook pada 6 Januari 2021. (Gambar oleh U.S Department of Justice / The Epoch Times)

Hakim: Kenapa salahkan Antifa, Black Life Matter (BLM)?

Hakim Walton mencelah dalam kenyataan Acosta dan menjelaskan bahawa beliau tidak mempercayai dengan perdebatan itu. Beliau menegur kerana rujukan yang dibuatnya kepada BLM dan Antifa dalam siaran Facebook.

“Saya rasa wajar menjelaskan kepada sesiapa sahaja yang berada di Capitol pada hari itu atau yang menontonnya di TV bahawa mereka yang melakukan perkara yang berlaku pada hari itu adalah penyokong bekas Presiden Trump,” kata Walton, “tetapi anda mewakili dengan menyatakan perbuatan ini dilakukan oleh orang Antifa dan Black Lives Matter.”

“Kini saya tidak membiarkan keganasan oleh sesiapa, tetapi itu sangat membimbangkan tentang mengapa anda cuba menyalahkan orang lain atas perkara yang jelas tidak berlaku,” kata Hakim Walton.

Acosta berkata dia hanya “mengulangi apa yang orang lain katakan.”

“Tetapi anda mempunyai mata anda sendiri,” kata hakim. “Anda mempunyai mata anda sendiri untuk melihat apa yang berlaku. Apa yang menyebabkan anda mengulangi sesuatu yang dikatakan oleh orang lain yang jelas adalah palsu, memandangkan apa yang anda perlu lihat dan perhatikan?”

Hakim juga menyoal Acosta mengenai kenyataannya tentang mengambil semula Capitol.

“Anda rasa anda ambil balik Capitol dari siapa?” Hakim Walton bertanya.

“Saya hanya mengulangi apa yang orang lain ulangi dan itu baru keluar,” katanya. “Saya tidak tahu daripada siapa kami mengambil Capitol kembali. Ia hanya sesuatu yang saya ulangi daripada orang lain,” jawabnya.

Hakim Walton membuat kenyataan lanjutan sebelum memutuskan hukuman itu, dengan menyatakan kedua-dua tindakan dan kata-kata Acosta adalah faktor yang perlu dipertimbangkan. Beliau menyatakan kekecewaan dengan perpecahan politik di Amerika, dan dakwaan penyokong Trump mengenai penipuan pilihan raya dalam undi presiden 2020.

“Kes-kes ini sukar, kerana pada satu pihak, kebanyakan orang yang terperangkap dalam situasi ini tidak mempunyai rekod terdahulu dan nampaknya telah menjalani kehidupan yang baik sebelum apa pun yang menyebabkan mereka mengembangkan pemikiran untuk melakukan apa yang mereka lakukan pada 6 Januari,” kata hakim. 

“Sebaliknya, saya amat bimbang kita mempunyai orang di negara kita yang, apabila ada pilihan raya dan mereka tidak mendapat jalan mereka, mereka bertindak seperti apa yang kita lihat telah berlaku pada 6 Januari,” tambahnya.

Hakim Walton berkata keadaan ini “membawa warga Amerika ke tempat yang sangat berbahaya.”

“Apa yang berlaku seterusnya? Adakah wajar jika sesiapa sahaja calon Demokrat bertanding dan kalah—dan itu selalu menjadi kemungkinan—penyokong Demokrat kemudian akan berkata, ‘Baiklah, kami fikir pilihan raya telah dicuri’ dan membantah seperti yang dilakukan oleh bekas presiden?”

Penyokong Trump telah menunjukkan keganasan oleh ratusan haluan kiri anti-Trump pada hari pelantikan presiden pada Januari 2017. Perusuh membaling batu dan ketulan konkrit ke arah polis, memecahkan tingkap premis perniagaan di pusat bandar, membakar limosin di hujung zon selamat pelantikan dan menyalakan unggun api ketika malam tiba. Polis telah melakukan lebih 200 tangkapan. Gabungan DisruptJ20 telah mengumumkan matlamatnya untuk menutup atau menghalang majlis pelantikan presiden dan makan malam presiden.

‘Sejarah berulang’

Hakim Walton, yang dilantik oleh Presiden George W. Bush pada 2001, berkata beliau telah membaca buku tentang bagaimana perang saudara bermula. Beliau berkata “sebegitu banyak sejarah berulang di Amerika,” dengan perkara yang berlaku di tempat lain “menyebabkan kemusnahan demokrasi.”

“Sekarang jenis perkara yang sama kini berlaku di Amerika, kerana kita mempunyai segmen masyarakat di mana ia harus menjadi cara mereka dan tidak ada cara lain. Masyarakat demokratik tidak boleh berfungsi seperti itu, kerana dalam masyarakat demokratik, seseorang akan menang dan akan ada yang kalah. Dan dari segi sejarah, walaupun orang mungkin tidak gembira kerana kalah, mereka menerima realiti itu,” jelas Hakim Walton.

Sambil memberitahu Acosta yang beliau tidak percaya dengan kenyataannya pada 2022 bahawa wanita itu hanya mengulangi kata-kata orang lain ketika strim langsung.

“Bertentangan dengan apa yang anda katakan sekarang dan bertentangan dengan apa yang anda katakan dalam surat anda, anda berada di sana untuk tempoh masa yang panjang,” katanya. “Anda nampak gembira. Anda nampaknya gembira dengan apa yang berlaku. Anda nampaknya bukan seorang yang cintakan kedamaian. Anda seolah-olah seseorang yang berusaha untuk memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan apa yang anda fikir anda telah lakukan.”

Imelda Acosta aka Mariposa Castro di hadapan Capitol Amerika Syarikat semasa strim langsung Facebook pada 6 Januari 2021. (Gambar oleh U.S Department of Justice / The Epoch Times)

“Apakah jenis mesej yang dihantar kepada orang yang mungkin mempunyai pemikiran yang sama seperti anda pada hari itu?” tanya hakim. 

“Itu situasi yang sangat membimbangkan untuk negara ini alami. Ia membimbangkan saya. Saya cintakan negara ini. Negara ini telah berbuat baik kepada saya. Dan untuk melihat apa yang orang cuba lakukan kepada negara ini untuk partisan mereka sendiri, perspektif berat sebelah adalah sangat membimbangkan.”

Hakim Walton menekankan keperluan untuk menunjukkan contoh.

“Kebimbangan yang saya ada ialah mesej apa yang anda hantar kepada orang lain, kerana malangnya, terdapat ramai orang di sini yang mempunyai pemikiran yang sama seperti yang wujud pada 6 Januari yang menyebabkan peristiwa itu berlaku. Jika orang mula mendapat tanggapan bahawa anda boleh melakukan apa yang berlaku pada 6 Januari, anda boleh mengaitkan diri anda dengan tingkah laku itu dan tiada akibat sebenar, maka orang akan berkata, ‘Mengapa tidak kita melakukannya sekali lagi?’,” kata Hakim Walton dengan rasional hukuman itu ke atas Imelda Acosta.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI