30.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaJerman akan hantar senjata anti-kereta kebal, peluru berpandu ke Ukraine ekoran kebalikan...

Jerman akan hantar senjata anti-kereta kebal, peluru berpandu ke Ukraine ekoran kebalikan dasar utama

Jerman akan menyediakan senjata anti-kereta kebal dan peluru berpandu darat ke udara untuk Ukraine, Canselor Jerman Olaf Scholz mengumumkan pada Sabtu, 26 Februari.

“Serangan Rusia menandakan titik perubahan. Adalah menjadi kewajiban kami untuk melakukan yang terbaik untuk membantu Ukraine dalam mempertahankan diri daripada tentera penceroboh Putin. Itulah sebabnya kami membekalkan 1,000 senjata anti-kereta kebal dan 500 peluru berpandu Stinger kepada rakan-rakan kami di Ukraine,” katanya dalam ciapan di Twitter.

Ini adalah kebalikan besar dasar utama Berlin dengan larangan eksport senjata ke zon pertempuran.

Canselor Jerman Olaf Scholz (kiri) dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy (kanan) ketika sidang media di Kyiv, Ukraine pada 14 Februari 2022. (Gambar oleh SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengalu-alukan perubahan pendirian Jerman dengan berkata, “Teruskan, Canselor Olaf Scholz! Pakatan anti-perang sedang beraksi!”

Berlin pada Sabtu membenarkan rakan NATO Belanda dan Estonia untuk menghantar senjata buatan Jerman ke Ukraine.

Kumpulan bekalan senjata itu termasuk 400 RPG dari Belanda dan ‘GDR howitzer’ lama dari Estonia.

Jerman mempertahankan dasar lama untuk tidak mengeksport senjata ke zon perang, sebahagiannya berakar umbi dalam sejarah berdarah abad ke-20 dan mengakibatkan pasifisme. Negara-negara yang berhasrat untuk meneruskan eksport senjata Jerman perlu memohon kelulusan dari Berlin terlebih dahulu.

Canselor Scholz telah berulang kali merujuk kepada dasar ini dalam beberapa minggu kebelakangan apabila enggan menghantar senjata ke Ukraine.

Ketika pencerobohan Rusia ke atas Ukraine memasuki hari keempat, pertempuran tercetus di pinggir ibu negara Kyiv, yang dianggap sebagai matlamat utama tentera Rusia menawan Ukraine.

Tentera Ukraine berkereta kebal berada di barisan hadapan menuju pertempuran dengan Rusia di wilayah Lugansk, Ukraine pada 25 Februari 2022. (Gambar oleh ANATOLII STEPANOV/AFP/ Getty Images)

Pegawai Amerika Syarikat dan United Kingdom berkata, tentera Rusia berada kira-kira 30 kilometer, dari pusat bandar.

Kepantasan yang mendahului itu telah diperlahankan yang “kemungkinan akibat kesukaran logistik yang teruk dan tentangan kuat tentera Ukraine”, kata Kementerian Pertahanan United Kingdom.

Bagaimanapun, seorang pegawai Pentagon memberi amaran keadaan sebaliknya mungkin berubah dengan pantas.

“Ia adalah medan perang dan acara di medan perang adalah dinamik dan ia boleh berubah dengan sangat, sangat cepat,” kata pegawai itu.

Kereta kebal milik tentera Rusia yang musnah dalam pertempuran di wilayah Lugansk, Ukraine pada 26 Februari 2022. (Gambar oleh ANATOLII STEPANOV/AFP /Getty Images)

Presiden Joe Biden meluluskan tambahan AS$350 juta dalam bantuan ketenteraan dari inventori Pentagon, termasuk anti-perisai, senjata kecil, pelbagai amunisi, perisai badan, dan peralatan yang berkaitan. Rumah Putih juga dilaporkan meminta Kongres untuk menyediakan dana tambahan AS$6.4 bilion untuk membantu Ukraine.

United Kingdom menghantar bantuan ketenteraan pertahanan ke Ukraine dan berkata negara itu telah melatih 22,000 tentera Ukraine.

Lebih 100,000 tentera Rusia telah memasuki Ukraine, kata Presiden Zelenskyy dalam ciapan di Twitter.

Beliau enggan meninggalkan Kyiv, menolak tawaran pemindahan oleh Amerika Syarikat dan menggesa rakyat Ukraine untuk keluar berperang.

Ribuan pelarian dari Ukraine melepasi sempadan Poland di Korczowa pada 26 Februari 2022. (Gambar oleh Czarek Sokolowski/AP)

“Kami tidak akan meletakkan senjata. Kita akan pertahankan negara kita. Senjata kita adalah kekuatan kita. Ini tanah air kita. Negara kita. Anak kita. Kami akan melindungi mereka semua,” kata Presiden Zelenskyy dalam video yang disiarkan melalui media sosial.

Kementerian Pertahanan Ukraine menggesa rakyat untuk melakukan apa sahaja yang mereka mampu untuk memperlahankan kemaraan Rusia, termasuk membuang papan tanda dengan nombor dan nama jalan, di bandar, kampung dan wilayah mereka.

“Mari kita lakukan segala yang mungkin untuk menyingkirkan penjajah Rusia dari Ukraine secepat mungkin,” tulis kementerian itu di Twitter.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI