28.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaBerita Utama“Saya perlukan peluru, bukan tunggangan,” Presiden Ukraine tolak tawaran Amerika Syarikat untuk...

“Saya perlukan peluru, bukan tunggangan,” Presiden Ukraine tolak tawaran Amerika Syarikat untuk tinggalkan negara

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menolak tawaran pemindahan dari Amerika Syarikat untuk kekal berada di dalam negaranya ketika tentera Rusia menawan lebih banyak kawasan, kata pegawai Ukraine pada 26 Februari.

“Perjuangan di sini; Saya perlukan peluru, bukan tunggangan,” kata Presiden Zelenskyy dalam satu kenyataan.

Jurucakap Jabatan Negara memberitahu The Epoch Times dalam e-mel, “Kami sentiasa maklum lokasi Presiden Zelenskyy dan berhubung rapat dengan beliau dan pasukannya.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky berucap kepada negara melalui telefon pintarnya di tengah ibu negara Kyiv pada 26 Februari 2022. (Gambar oleh Ukrainian Presidential Press Office/AP)

“Kami terus memberikan sokongan kepadanya dan kerajaan Ukraine yang dipilih secara demokrasi, tetapi kami tidak akan menyentuh ke dalam hal keselamatan,” tambah jurucakap itu.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata pada hari Jumaat, beliau menghubungi dan bercakap dengan Presiden Zelenskyy selepas sidang kemuncak tergempar Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Biden berkata beliau “memuji tindakan berani rakyat Ukraine yang berjuang untuk mempertahankan negara mereka” dan “menyampaikan sokongan ekonomi, kemanusiaan, dan keselamatan yang berterusan disediakan oleh Amerika Syarikat serta usaha berterusan kami untuk mengumpulkan negara lain dalam menyediakan bantuan serupa.”

Pentadbiran Biden juga dilaporkan telah meminta Kongres meluluskan bantuan sebanyak AS$6.4 bilion untuk menyediakan sokongan kepada Ukraine.

Presiden Zelenskyy bercakap dengan rakyat Ukraine semasa berdiri di Kyiv, ibu negara negara itu, pada hari Sabtu ketika pertempuran telah tercetus di jalanan.

“Selamat pagi warga Ukraine. Jangan percaya berita palsu. Saya di sini. Kami tidak akan meletakkan senjata. Kita akan pertahankan negara kita. Senjata kita adalah kekuatan kita. Ini tanah air kita. Negara kita. Anak kita. Kami akan melindungi mereka semua,” kata Presiden Zelenskyy dalam video itu, dalam hantaran di media sosial.

Tentera Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari di mana pertempuran hebat di beberapa bahagian dan wilayah negara telah berlaku sejak itu.

Presiden Rusia Vladimir Putin menuntut rakyat Ukraine melucutkan senjata dan menggulingkan Presiden Volodymyr Zelenskyy.

Kyiv kekal di bawah kawalan Ukraine, kata Presiden Zelenskyy dalam video berasingan yang dikeluarkan oleh pentadbirannya pada awal Sabtu.

Tetapi sebagai tambahan kepada pertempuran darat, serangan udara menyebabkan kerosakan kepada bahagian bandar menyebabkan anggota tentera serta orang awam cedera dan terbunuh.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba berkongsi gambar bangunan pangsapuri yang rosak akibat serangan, menulis “Kyiv, bandar kami yang indah dan aman, terselamat satu malam lagi di bawah serangan tentera darat Rusia, peluru berpandu.”

“Salah satunya telah melanggar sebuah apartmen kediaman di Kyiv. Saya menuntut dunia: mengasingkan Rusia sepenuhnya, mengusir duta, embargo minyak, merosakkan ekonominya. Hentikan penjenayah perang Rusia!” Kuleba menambah.

Tiada tentera luar membantu tentera Ukraine tetapi beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat, telah menyediakan senjata dan bentuk bantuan lain.

Tentera Ukraine memeriksa kerosakan di Kyiv, Ukraine pada 26 Februari 2022. (Gambar oleh SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

“Kami terus memberikan sokongan kepada Ukraine untuk mempertahankan diri,” kata John Kirby, setiausaha akhbar Pentagon, memberitahu pemberita di Washington. “Saya akan jelaskan di sini, kami akan menyediakan bantuan keselamatan tambahan untuk Ukraine. Bagaimana ia akan dilakukan, ia masih dalam proses.”

Presiden Zelenskyy telah mendesak NATO tentang sama ada Ukraine boleh menyertai tetapi “tiada siapa yang menjawab” katanya dalam video baru-baru ini. “Tetapi kami tidak takut, kami tidak takut apa-apa. Kami tidak takut untuk mempertahankan negara kami, kami tidak takut dengan Rusia,” katanya.

NATO pada hari Jumaat, 25 Februari mengaktifkan pasukan tindak balas pantas buat pertama kali dalam sejarah.

“Kami telah mengerahkan tentera darat dan pertahanan udara di bahagian timur bersekutu, dan aset maritim seluruh kawasan NATO, yang termasuk anggota jiran Ukraine,” kata ketuanya Jens Stoltenberg dalam kenyataan media.

Di bawah peraturan NATO, serangan terhadap salah satu negara anggota dianggap sebagai serangan terhadap semua negara anggota.

Pegawai Rusia berkata mereka menceroboh Ukraine kerana potensi menyertai NATO tidak ditolak oleh pemimpin Ukraine atau pegawai NATO.

Perdana Menteri Finland berkata berikutan pencerobohan itu, ia mengubah perdebatan sama ada Finland perlu menyertai, yang mendorong Maria Zakharova, jurucakap menteri luar Rusia, membuat kenyataan, sekiranya Finland atau Sweden menyertai NATO, ia akan mencetuskan “akibat ketenteraan dan politik yang serius.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI