25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaKrisis Rusia-Ukraine: duta Ukraine gesa Malaysia zahirkan pendirian lebih tegas

Krisis Rusia-Ukraine: duta Ukraine gesa Malaysia zahirkan pendirian lebih tegas

KUALA LUMPUR- Ekoran pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, banyak negara telah mengambil pendirian menentang Presiden Rusia, Vladimir Putin dan mengutuk operasi ketenteraan yang telah mengorbankan puluhan orang setakat ini.

Persoalannya di sini, di manakah pula kedudukan Malaysia dalam krisis ini?

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob digesa supaya menyatakan pendirian Malaysia berhubung pencerobohan Rusia ke atas Ukraine yang mengundang kebimbangan seluruh masyarakat dunia ketika ini.

Berikutan itu, awal minggu lalu beliau menzahirkan rasa sedih dengan perkembangan yang berlaku di Ukraine melalui ciapan di media sosial Twitter.

Susulan tweet itu, duta Ukraine ke Malaysia Olexander Nechytaylo, dalam temu bual dengan stesen radio tempatan BFM pada 25 Februari mengakui kenyataan itu.

Bagaimanapun, wakil itu menambah bahawa terdapat ruang untuk Malaysia menyatakan pendirian dengan lebih jelas.

“Kami percaya ada ruang untuk menyatakan pendirian yang lebih jelas mengenai undang-undang antarabangsa serta ‘kesucian’ piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” kata Nechytaylo dalam rancangan itu.

“Setakat ini, kita perlu jelas siapa penceroboh dan penjenayah,” kata Nechytaylo ketika ditanya mengenai kenyataan yang dikeluarkan oleh beberapa kerajaan Asia Tenggara berikutan operasi ketenteraan Rusia di Ukraine.


Nechytaylo juga dilaporkan memuji Singapura dan Indonesia kerana mengeluarkan kenyataan tegas ke atas pencerobohan tersebut.

Kementerian Luar Negeri Singapura berkata negara itu “sangat bimbang” dengan serangan tentera Rusia dan “mengutuk sekeras-kerasnya sebarang pencerobohan tanpa provokasi ke atas negara berdaulat di bawah sebarang alasan”.

Kementerian luar Indonesia turut mengecam pencerobohan Rusia, sementara turut menggesa rundingan dan diplomasi untuk menyelesaikan krisis itu, lapor Channel News Asia.

“Setiap anggota masyarakat antarabangsa mesti mengambil pendirian. Ia bukan lagi mengenai Ukraine atau Rusia,” katanya kepada New Straits Times.

“Hanya ada dua pihak sekarang: undang-undang antarabangsa dan pelanggaran undang-undang.”

Bagaimanapun, duta Ukraine itu juga berkata beliau telah menerima e-mel dan mesej teks daripada ramai rakyat Malaysia yang menyatakan sokongan mereka kepada Ukraine.

“Sejak beberapa hari dan minggu lalu, saya terharu dengan begitu banyak e-mel dan mesej daripada orang awam, ahli perniagaan, dan ada juga daripada kerabat diraja di Malaysia,” katanya.

Beliau juga berterima kasih kepada rakyat Malaysia atas sokongan dan solidariti mereka.

“Malaysia adalah rakan sejati Ukraine dan kami amat menghargainya.”

Rentetan daripada itu, Ismail Sabri pada 26 Februari lalu ada mengeluarkan kenyataan yang menyeru agar konflik Rusia-Ukraine diselesaikan segera.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pada saat genting ini, setiap usaha perlu dilipatgandakan untuk mencari penyelesaian konflik secara aman dan damai melalui dialog dan rundingan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Malaysia amat prihatin terhadap peningkatan konflik di Ukraine dan sangat menggesa semua pihak yang berkenaan untuk segera mengambil langkah untuk mengurangkan dan mencegah kehilangan nyawa dan kemusnahan.

“Malaysia akan terus menyokong usaha tersebut demi kepentingan mengekalkan keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa, serta sebagai menggalakkan kemakmuran yang lebih luas,” katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Majlis Keselamatan PBB perlu melaksanakan tugas utamanya untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Selain itu, Ismail Sabri menjelaskan, Kedutaan Malaysia di Kiev kini sedang melaksanakan pemindahan baki lapan warganegara Malaysia dan dua daripada mereka tanggungan asing dari Kiev.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI