33.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaAgensi persekutuan AS mendakwa tidak dapat mengesan rekod perjalanan Hunter Biden selama...

Agensi persekutuan AS mendakwa tidak dapat mengesan rekod perjalanan Hunter Biden selama beberapa tahun

Agensi persekutuan AS, United States Secret Service (USSS) memberitahu penyiasat Republikan bahawa mereka tidak dapat mengesan komunikasi yang berkaitan dengan perjalanan Hunter Biden pada tahun 2010, 2011 atau 2013 — semasa Presiden Joe Biden menjadi naib presiden.

REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Hunter Biden ialah individu yang berada di bawah perlindungan USSS sejak 29 Januari 2009, hingga 8 Julai 2014, dan telah beberapa melakukan perjalanan termasuk ke Rusia, China dan India.

Sebagai sebahagian daripada siasatan, yang sedang dijalankan, Sen. Chuck Grassley (R-Iowa) dan Ron Johnson (R-Wis.) telah mendapatkan rekod daripada USSS sebagai ahli Jawatankuasa Kehakiman Senat.

USSS telah menyediakan kira-kira 261 halaman dokumen (pdf) yang telah disunting mengenai perjalanan Hunter tetapi tidak memberikan sebarang rekod dari 2010, 2011 atau 2013.

“Kekurangan komunikasi USSS pada tahun-tahun ini menimbulkan persoalan memandangkan rekod perjalanan USSS menunjukkan bahawa Hunter Biden membuat perjalanan ke China dan destinasi lain di seluruh dunia, termasuk, Rusia, Itali, Sepanyol dan Mexico,” tulis Grassley dan Johnson dalam surat kepada Pengarah USSS, James Murray pada Januari lalu.

Murray membalas dalam surat bertarikh 14 Februari yang diperoleh The Epoch Times dengan memberitahu bahawa carian tidak menemui rekod komunikasi pada tahun 2010, 2011, atau 2013.

USSS dan peguam Hunter Biden juga tidak memberikan sebarang komen.

Murray berkata USSS dan agensi induknya, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, “tetap komited untuk bekerjasama dengan Kongres untuk memenuhi tanggungjawab pengawasannya dan responsif terhadap maklumat yang diminta.”

Chris Farrell, pengarah penyiasatan dan penyelidikan di Judicial Watch, memberitahu The Epoch Times bahawa “sangat tidak mungkin” bahawa USSS kehilangan rekod tersebut.

“Saya tidak terkejut jika terdapat tekanan politik ke atas USSS bagi menyekat rekod tersebut kerana ia akan merosakkan karier politik Presiden Biden,” tambahnya.

Rekod yang dicari oleh senator dan pihak Judicial Watch mungkin akan memberi lebih banyak penjelasan tentang tindakan Hunter dalam tempoh masa tersebut, kata Farrell.

Kedua-dua, Judicial Watch dan Sens, Grassley dan Johnson berkata Hunter Biden menggunakan kedudukan bapanya sebagai naib presiden untuk memanfaatkan dirinya secara peribadi, malah menjalankan perniagaan semasa dalam perjalanan bersama bapanya.

Judicial Watch boleh memfailkan tuntutan mahkamah bagi menuntut rekod tersebut diserahkan kepadanya.

Hunter Biden, yang kini sedang disiasat oleh pendakwa A.S., dan Presiden Biden telah menafikan sebarang salah laku.

Setiausaha akhbar White House, Jen Psaki memberitahu pemberita pada akhir 2021 bahawa dia tidak akan menjawab soalan tentang Hunter Biden kerana dia “bukan pekerja kerajaan persekutuan.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI