25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalKehidupan mungkin diimbas di hadapan mata sebelum kematian - kajian baharu saintis

Kehidupan mungkin diimbas di hadapan mata sebelum kematian – kajian baharu saintis

Data baru yang diperolehi daripada “kemalangan” saintifik mencadangkan kehidupan mungkin diimbas di hadapan mata semasa kita di ambang kematian.

Sepasukan saintis secara tidak sengaja mahu mengukur gelombang otak seorang pesakit berusia 87 tahun yang mengalami epilepsi. Tetapi semasa rakaman neurologi, dia mengalami serangan jantung yang membawa maut – menawarkan rakaman otak yang tidak dijangka.

Rakaman itu mendedahkan dalam jangka masa 30 saat sebelum dan selepas, gelombang otak lelaki itu mengikuti corak yang sama seperti bermimpi atau mengimbau kenangan.

Sekadar Gambar Hiasan /Unsplash

Aktiviti otak seperti ini boleh mencadangkan “imbasan kehidupan” terakhir mungkin berlaku pada saat-saat terakhir seseorang di ambang kematian, tulis pasukan itu dalam kajian mereka, yang diterbitkan dalam blog Frontiers in Aging Neuroscience pada 22 Februari.

Dr. Ajmal Zemmar, pengarang bersama kajian itu, berkata apa yang pasukannya, ketika itu berpangkalan di Vancouver, Kanada, secara tidak sengaja temui, adalah rakaman pertama otak yang mati.

“Ini sebenarnya secara kebetulan, kami tidak merancang untuk melakukan eksperimen ini atau merekodkan isyarat ini,” kata Dr. Zemmar kepada BBC.

Jadi adakah kita akan melihat semula masa bersama orang tersayang dan kenangan gembira yang lain? Dr. Zemmar memberitahu adalah mustahil untuk menjelaskan.

“Jika saya melompat ke alam falsafah, saya akan membuat spekulasi bahawa jika otak melakukan imbas kembali, ia mungkin ingin mengingatkan anda tentang perkara yang baik, bukannya perkara yang buruk,” katanya.

“Tetapi perkara apa yang tidak dapat dilupakan adalah berbeza untuk setiap orang,” tambahnya.

Sekadar Gambar Hiasan /Unsplash

Dr. Zemmar, kini pakar bedah saraf di Universiti Louisville, berkata dalam masa 30 saat sebelum jantung pesakit itu berhenti membekalkan darah ke otak, gelombang otaknya mengikuti corak yang sama seperti ketika kita menjalankan tugas yang menuntut kognitif tinggi, seperti menumpukan perhatian, bermimpi atau mengimbau kenangan.

Ia berterusan 30 saat selepas jantung pesakit berhenti berdegup, titik di mana pesakit biasanya diisytiharkan meninggal dunia.

“Ini mungkin ingatan terakhir yang pernah kita alami dalam hidup, dan ia bermain semula melalui otak kita pada saat-saat terakhir sebelum kita meninggal dunia,” katanya.

Kajian itu menimbulkan persoalan tentang bila, ketepatan detik, kehidupan berakhir apabila jantung berhenti berdegup, atau otak berhenti berfungsi.

Dr. Zemmar dan pasukannya telah memberi amaran bahawa kesimpulan yang lebih meluas tidak boleh dilakukan berdasarkan hanya satu kajian. Fakta bahawa ini adalah pesakit yang mengalami epilepsi, dengan otak yang bengkak dan berdarah, jadi ia merumitkan lagi keadaan.

“Saya tidak pernah berasa selesa untuk melaporkan satu kes,” kata Dr. Zemmar. Dan selama bertahun-tahun selepas rakaman awal pada 2016, beliau terus mencari kes serupa untuk membantu mengukuhkan analisis itu, namun tidak berjaya.

Sekadar Gambar Hiasan /Unsplash

Tetapi satu kajian pada tahun  2013 – dijalankan ke atas tikus yang sihat – mungkin menawarkan petunjuknya.

Dalam analisis itu, penyelidik Amerika Syarikat melaporkan tahap gelombang otak yang tinggi pada titik kematian sehingga 30 saat selepas jantung tikus berhenti berdegup – sama seperti penemuan yang ditemui pada pesakit epilepsi Dr. Zemmar.

Persamaan antara kajian adalah “menghairankan”, kata Dr. Zemmar.

Mereka kini berharap penerbitan kes manusia yang satu ini dapat membuka pintu kepada kajian lain mengenai detik-detik akhir kehidupan.

“Saya rasa ada sesuatu yang mistik dan kerohanian tentang keseluruhan pengalaman di ambang kematian ini. Dan penemuan seperti ini, adalah saat yang dinantikan oleh saintis,” kata Dr. Zemmar.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI