29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaCDC dikecam hebat kerana tidak mengeluarkan data penting Covid-19 yang diperolehi

CDC dikecam hebat kerana tidak mengeluarkan data penting Covid-19 yang diperolehi

Sebuah agensi terkemuka A.S. dikecam kerana menyekat beberapa data Covid-19 yang dikumpulnya.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesahkan kepada The Epoch Times bahawa mereka belum menerbitkan beberapa data yang dikumpulnya mengenai jangkitan semula Covid-19.

Jurucakap itu berkata mereka membatalkan rancangan untuk menerbitkan kertas berdasarkan data “memberi keutamaan kepada respons lain” kerana sebahagian daripada data yang sama telah dibentangkan dalam manuskrip yang diterbitkan.

Seorang wakil agensi memberitahu New York Times bahawa mereka juga telah menyekat maklumat lain, termasuk butiran tentang bagaimana dos penggalak sebenarnya telah memberi kesan terhadap golongan muda.

Data itu belum dikeluarkan atau telah dikeluarkan secara perlahan kerana ia mengambil masa untuk memastikan “ia tepat dan boleh diambil tindakan,” kata wakil itu, sambil menambah bahawa terdapat kebimbangan maklumat itu mungkin disalahtafsirkan.

Beberapa pakar mengatakan CDC seharusnya menyediakan semua data.

Dr Robert Malone, yang membantu mencipta teknologi Messenger RNA berkata bahawa tindakan yang dilakukan oleh CDC adalah sebuah penipuan. Menurutnya penyekatan data adalah sebuah penipuan saintifik.

Dr Jay Bhattacharya, seorang profesor perubatan di Universiti Stanford, berkata bahawa CDC tidak seharusnya “menyekat maklumat untuk memanipulasi tingkah laku.”

Agensi itu harus “membantu rakyat Amerika memahami data dalam konteks dan memberikan panduan untuk meningkatkan taraf kehidupan semua rakyat Amerika,” tulisnya di Twitter.

Paul Mango, bekas pegawai di agensi induk CDC, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, berkata bahawa peranan CDC seharusnya mengumpul dan menyebarkan data, bukan menganalisisnya sendiri.

“CDC tidak mempunyai kapasiti untuk menjalankan penyelidikan dengan cepat memandangkan wabak itu bergerak dengan pantas sekali,” kata Mango kepada The Epoch Times.

Sebagai satu contoh, Klinik Cleveland sejak pertengahan 2021 telah menerbitkan kertas kerja mengenai imuniti semula jadi yang dimiliki oleh ramai pekerjanya selepas pulih daripada Covid-19. CDC pula bahkan tidak menerbitkan kajian utama mengenai subjek itu sehingga Januari.

CDC telah mengumpul data mengenai kes jangkitan breakthrough atau jankitan Covid-19 di kalangan mereka yang telah divaksin tetapi tidak menerbitkan angka itu kerana bimbang orang ramai mungkin akan salah faham mengenai kesan vaksin. Alasan tersebut merupakan alasan yang sama diberikan oleh pegawai kesihatan Scotland baru-baru ini dalam menghentikan penerbitan beberapa set data.

Jessica Malaty Rivera, ahli epidemiologi yang membantu menjalankan Projek Pengesanan Covid memberitahu bahawa mereka juga sebenarnya telah meminta butiran data seperti itu sejak dua tahun.

Menurutnya lagi, analisa data diperlukan bagi membina kepecayaan orang ramai serta dapat memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai situasi sebenar yang sedang berlaku.

Pada 30 April 2021 merupakan kali terkahir CDC menerbitkan data mengenai kes jangkitan breakthrough. Data menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 9,245 orang telah mengalami jangkitan dan 132 daripada pesakit meninggal dunia.

Sehingga 18 Oktober 2021, terdapat 30,200 pesakit dimasukkan ke hospital dan lebih 10,800 kematian dalam kalangan mereka yang diberi vaksin.

Jurucakap CDC memberitahu The Epoch Times bahawa mereka memegang data yang masih belum diterbitkan mengenai jangkitan semula yang diterima daripada Emerging Infections Network, sebuah kumpulan yang terdiri daripada kira-kira 3,000 profesional perubatan.

CDC tidak memberikan respons kepada kritikan mengikut tarikh akhir tetapi beberapa pakar mengatakan agensi itu bekerja di bawah kekangan dan telah menerbitkan banyak data.

Walaupun CDC boleh melakukan sesuatu yang lebih baik namun, “hakikatnya laman web dan penerbitan CDC mempunyai maklumat yang luas, dan kekangan yang ada menunjukkan realiti sebenar bekerja di dalam sektor penjagaan kesihatan AS dan sistem kesihatan awam,” ujar Dr. Tom Frieden, bekas pengarah CDC yang kini presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Resolve to Save Lives.

Sistem penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat “sebahagian besarnya tidak diseragamkan akibat pilihan dasar yang dibuat di Washington dan realiti di A.S. ialah kebanyakan dasar dan pelaksanaan kesihatan adalah berdasarkan dasar negeri,” tambahnya lagi.

Ramai pakar, bagaimanapun, mengatakan bahawa CDC telah melakukan kesilapan semasa wabak itu.

Sementara itu, dapatan mengenai kebaikan dan risiko vaksin juga mengelirukan. Hal ini kerana CDC memberitahu pegawai perubatan untuk meletakkan ‘jangkitan Covid-19’ dalam sijil kematian pesakit walaupun pesakit disahkan bukan meninggal kerana virus tersebut. Akibatnya, beberapa kes kematian akibat kemalangan kereta dan keracunan diklasifikasikan sebagai kematian kerana Covid-19.

Peter Pitts, bekas pesuruhjaya bersekutu Food and Drug Administration yang kini presiden Pusat di Center for Medicine in the Public Interest, berkata laporan data yang dilakukan oleh CDC adalah tidak konsisten.

Sebagai contoh, CDC baru-baru ini telah mengeluarkan data mengenai dos penggalak begi golongan yang berumur 18 hingga 49, tetapi dalam masa yang sama mereka masih tidak mengeluarkan maklumat yang lebih terperinci tentang dos penggalak untuk golongan yang lebih muda.

Sebelum ini, agensi itu telah mengesyorkan semua warga Amerika berumur 12 tahun dan lebih tua untuk mendapatkan dos penggalak tanpa mengira jangkitan atau status kesihatan. Namun begitu, nasihat tersebut telah ditarik balik.

Mango percaya CDC harus bergerak untuk mengeluarkan data walaupun dalam masa yang sama mereka bimbang akan berlaku salah faham dalam kalangan orang ramai. Namun, data perlu dikeluarkan supaya orang ramai juga tahu bagaimana mereka mendapatkan semua dapatan tersebut. Ini juga menunjukkan integriti mereka kepada umum.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI