32.8 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaUkraine larang lelaki berumur 18 hingga 60 Tahun tinggalkan negara selepas pencerobohan...

Ukraine larang lelaki berumur 18 hingga 60 Tahun tinggalkan negara selepas pencerobohan Rusia

Seorang pegawai Ukraine mengumumkan pada lewat 24 Februari larangan lelaki berumur 18 hingga 60 tahun meninggalkan negara itu selepas Rusia menyerang awal pagi waktu tempatan.

Ketua kastam wilayah Lviv, Daniil Menshikov, menyiarkan “mesej segera” di Facebook dengan hantaran “ekoran status negara tentera, lelaki-warga Ukraine, berumur 18 hingga 60 tahun tidak akan dibenarkan ke luar negara kita,” menurut terjemahan.

Menshikov menambah, “Tolong jangan mencetuskan panik dan jangan cuba menyeberangi sempadan bersendirian! Kemenangan bersama kita! Kemuliaan untuk Ukraine!”

Tentera Ukraine berkawal di Novoluhanske, timur Ukraine, 19 Februari 2022. (Gambar oleh ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Negara bergolak itu mula menyenaraikan pasukan simpanan dalam peringkat umur tersebut, menurut angkatan tentera Ukraine.

“Kami mengagihkan senjata dan kami akan terus berbuat demikian kepada sesiapa sahaja yang akan memintanya untuk melindungi kedaulatan kami,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky di media sosial. “Masa depan kita bergantung kepada setiap rakyat.”

Setakat petang 24 Februari, Menteri Penjagaan Kesihatan Ukraine Oleh Lyashko berkata angka kematian negara itu meningkat kepada 57 orang dan sekurang-kurangnya 169 cedera. Bagaimanapun, angka itu pasti akan meningkat kerana rakaman video menunjukkan tentera Rusia dan Ukraine bertempur hebat di beberapa bandar dan wilayah yang berbeza.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengesahkan lebih 100,000 orang telah dipindahkan secara dalaman di Ukraine.

“Terdapat perpindahan yang ketara di dalam negara-nampaknya lebih daripada 100,000 orang telah berpindah antara sempadan yang melarikan diri daripada keganasan demi tujuan keselamatan,” Matthew Saltmarsh, jurucakap bahagian pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, memberitahu media. “Dan terdapat pergerakan ke arah dan merentasi sempadan antarabangsa. Tetapi keadaan masih huru-hara dan berkembang dengan pantas.”

Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan perang ke atas Ukraine dalam ucapan di televisyen sebelum subuh, dan pada masa yang sama, letupan dan tembakan kedengaran di seluruh Ukraine, termasuk berhampiran Kyiv. Serangan itu telah menamatkan beberapa minggu usaha diplomatik yang sia-sia oleh pemimpin Barat untuk mengelak peperangan.

Putin mewajarkan tindakannya dengan mendakwa serangan ke atas Ukraine diperlukan untuk melindungi orang awam di kawasan pemisah timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia. Pegawai Barat mengatakan dakwaan Putin adalah palsu dan menyifatkan pencerobohan Rusia sebagai “perang pilihan.”

Gambar oleh ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images

Nampaknya ia mengingatkan dunia tentang senjata nuklear Rusia yang luas, Putin memberi amaran “tiada sesiapa yang boleh meragui serangan secara langsung ke atas negara kita akan membawa kepada kemusnahan dan akibat yang mengerikan bagi mana-mana penceroboh yang berpotensi.”

Pada 24 Februari, Rusia dan Ukraine membuat tuntutan persaingan mengenai kerosakan yang mereka saling lakukan. Kementerian Pertahanan Rusia berkata ia telah memusnahkan banyak pangkalan udara Ukraine, kemudahan tentera dan dron. Rusia mengesahkan kehilangan salah satu jet serangan Su-25nya, menyalahkan “kesilapan juruterbang,” dan berkata sebuah pesawat pengangkut An-26 telah terhempas kerana kegagalan teknikal, mengorbankan keseluruhan anak kapal. Tidak dinyatakan berapa ramai yang berada di dalam pesawat itu.

Rusia mendakwa serangan tidak menyasarkan bandar-bandar dengan orang awam, tetapi wartawan melihat kemusnahan di banyak kawasan awam.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI