30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaCovid-19: Dapatkan rawatan segera jika kanak-kanak alami simptom MIS-C

Covid-19: Dapatkan rawatan segera jika kanak-kanak alami simptom MIS-C

KUALA LUMPUR: Ibu bapa dinasihatkan segera mendapatkan rawatan untuk anak-anak mereka sekiranya mereka mula menunjukkan gejala Multi System Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C)

Pakar Perunding Pediatrik dan Nefrologi Pediatrik Hospital Selayang, Dr S. Selva Kumar berkata, simptomnya termasuk demam, mata merah, ruam, muntah, sakit perut dan cirit-birit.

Beliau berkata simptom ini biasanya berlaku antara dua hingga enam minggu selepas kanak-kanak itu dijangkiti Covid-19.

“Komplikasi MIS-C melibatkan pelbagai organ dalaman iaitu jantung, paru-paru, otak dan buah pinggang,” katanya dalam video pendek yang dikongsi Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Dalam video yang sama, Khairy menyeru ibu bapa mendaftarkan anak mereka untuk mendapatkan vaksin bagi melindungi mereka daripada Covid-19 dan komplikasi serius MIS-C. Tambahan lagi, jumlah kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital Covid-19 adalah semakin meningkat.

“Dalam gelombang Omicron ini, kita bimbang mereka yang belum diberi vaksin terutama warga emas dan kanak-kanak.

“Mari kita elakkan anak-anak anda daripada mengalami komplikasi Covid-19. Dapatkan vaksinasi anak-anak anda dan jangan tunggu lagi,” tambahnya lagi.

MIS-C merupakan salah satu komplikasi serius yang boleh berlaku akibat jangkitan COVID-19 di kalangan kanak-kanak di mana terjadinya keradangan pelbagai organ dalaman terutamanya jantung, paru-paru, dan otak. Komplikasi ini boleh membawa bahaya sehingga boleh mengancam nyawa.

KKM menggalakkan orang ramai untuk mendapatkan vaksin COVID-19 untuk anak-anak yang berumur 5 hingga 11 tahun dengan segera. Vaksin Pfizer untuk kanak-kanak menggunakan formulasi yang selamat dan dos yang bersesuaian untuk kanak-kanak di lingkungan umur ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI