28.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaIbu tunggal sebak selepas Mahkamah Tinggi perintah JKM serah segera tiga anaknya...

Ibu tunggal sebak selepas Mahkamah Tinggi perintah JKM serah segera tiga anaknya yang 3 tahun terpisah

Ibu tunggal Loh Siew Hong akhirnya disatukan semula dengan tiga anaknya, kembar perempuan berusia 14 tahun dan seorang lelaki berusia 10 tahun, selepas tiga tahun berjuang untuk mendapatkan hak penjagaan.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan pada 21 Februari, penyerahan segera anak-anak ini kepada ibu kelahiran Pulau Pinang itu daripada jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri Perlis, lapor NST.

Hakim Collin Lawrence Sequerah dalam keputusannya membenarkan permohonan habeas corpus yang difailkan oleh Loh terhadap responden, pengendali Yayasan Hidayah Centre Nazirah Nanthakumari Abdullah, atas dakwaan penahanan anak-anaknya yang menyalahi undang-undang.

Facebook

Ibu berusia 34 tahun itu tidak dapat melihat anak-anaknya sejak tiga tahun lalu selepas bekas suaminya didakwa melakukan penderaan dan membawa anak mereka pergi ketika dia berada di hospital kerana kecederaan.

Berjuang untuk hak penjagaan tunggal ke atas anak-anaknya, Loh telah menceraikan Nagashwaran Muniandy pada 19 Mac 2019 dan memperoleh hak penjagaan sementara ke atas mereka pada bulan Julai tahun yang sama.

Loh memenangi hak penjagaan penuh anak-anak itu pada Disember 2021, Malaysiakini melaporkan.

Bagaimanapun, ketika itu, Loh tidak tahu di mana anak-anaknya berada, dan suaminya telah ditahan dan dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana kesalahan dadah.

Loh akhirnya mendapat tahu anak-anak itu telah dihantar ke Yayasan Hidayah Center, sebuah NGO untuk mualaf di Bayan Lepas, Pulau Pinang yang dilaporkan pada mulanya menolak ibu itu daripada berjumpa dengan anak-anaknya.

Ketiga-tiga anak yang dilahirkan beragama Hindu juga didapati telah memeluk Islam secara unilateral oleh bapa mereka tanpa pengetahuan Loh.

Twitter

Hakim Collin Lawrence menyatakan terdapat perintah mahkamah sedia ada bertarikh 31 Mac 2021 yang telah memberikan hak penjagaan dan kawalan tunggal kepada ketiga-tiga anak itu kepada Loh.

“Terdapat juga terdapat perintah ex-parte interim bertarikh 20 Disember 2019, yang memberikan hak jagaan, penjagaan dan kawalan ke atas anak-anaknya kepada pemohon,” katanya semasa prosiding.

“Perintah mahkamah masih kekal dan masih sah. Perintah mahkamah tidak boleh dilayan dengan sewenang-wenangnya apabila berhadapan dengan penghinaan mahkamah.”

“Oleh kerana perintah mahkamah masih kekal, dengan ini, saya membenarkan permohonan writ habeas corpus,” kata Hakim Collin Lawrence.

“Ketiga-tiga kanak-kanak itu hendaklah dibebaskan serta-merta ke dalam jagaan, penjagaan dan kawalan tunggal pemohon,” hakim memutuskan.

Loh Siew Hong sebak menangis ketika mendengar keputusan itu.

Facebook

Anak-anak Loh hadir di bilik saksi bersebelahan di mahkamah ketika penyampaian keputusan itu.

Sementara itu, peguam Aidil Khalid yang mewakili responden berkata, tidak pernah timbul isu hak penjagaan menyalahi undang-undang oleh anak guamnya memandangkan Loh sebelum ini memberi kebenaran untuk anak-anaknya diserahkan kepada JKM.

Beliau juga berkata percubaan telah dibuat bagi membolehkan Loh melihat ketiga-tiga anaknya di yayasan yang berada di bawah pentadbiran JKM itu tetapi mereka tidak dapat bertemu kerana masalah yang berada di luar kawalan anak guamnya.

Malaysiakini melaporkan Loh berhasrat mencabar dan membatalkan penukaran agama tiga anaknya dalam tindakan mahkamah berasingan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI