31.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaTerselamat daripada keracunan Karbon Monoksida yang meragut 3 nyawa lain, gadis ini...

Terselamat daripada keracunan Karbon Monoksida yang meragut 3 nyawa lain, gadis ini ceritakan kejadian sebenar

Masih ingat tentang cerita tragis apabila tiga orang gadis meninggal dunia akibat akibat keracunan karbon monoksida ketika berada di dalam kereta? Berita tersebut menggemparkan negara sekitar September 2020 lalu dan sehingga kini masih diingati ramai termasuk satu-satunya mangsa yang terselamat.

Baru-baru ini gadis bernama Nor Aqilah itu telah memuat naik sebuah video di laman TikTok miliknya, qillmyname dan telah menarik perhatian netizen. Video tersebut merupakan sebuah video mengimbau kembali kenangan terakhir dia bersama arwah dan telah menerima sekitar 1.7 juta tontonan.

TikTok

Ekoran video itu, netizen mula tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku. Sebagai tindak balas kepada komen tersebut, gadis tersebut telah memuat naik sebuah lagi video yang memberitahu perkara sebenar tentang tragedi itu.

Menurut Nor Aqilah, pada masa itu mereka sama sekali tidak tidur di dalam kereta jenis Honda Odyssey yang dinaiki dengan enjin tidak dimatikan seperti mana yang dilaporkan sebelum ini.

“Kami stop kejap sebab nak beli makanan je. Tak ada pun cakap letih nak tidur.

“Saya turun dari kereta sebab tak cukup tangan nak bawa banyak barang, tinggal kakak seorang dalam kereta.

“Lepas masuk kereta ada borak kejap lepas tu tak ingat dah,” Nor Aqilah menceritakan semula apa yang berlaku pada malam kejadian menerusi video di TikTok.

Menurutnya lagi, mereka bergerak pulang jam 8 malam dan berhenti di stesen minyak Shell pada jam 8.40 malam sebelum dua sahabatnya, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri turun untuk membeli makanan dan pada masa sama kembarnya, Nor Adilah yang memandu kekal dalam kereta dan mengadu pening.

“Lepas ambil makanan terus masuk kereta untuk makan dan kami ada borak kejap. Masa tu saya rasa pening yang terlampau sangat saya letak makanan dan terus bersandar.

“Lepas tu terus saya tak sedar, bangun buka mata je dah ada kat katil hospital, seminggu kat ICU memang tak tahu apa-apa,” tambahnya lagi.

Menurut laporan forensik, ekzos kereta telah retak dan karbon monoksida bocor melalui AC. Kerana karbon monoksida tidak berbau, gadis-gadis itu tidak menyedari bahawa nyawa mereka dalam bahaya.

Apabila dia sedar dari koma seminggu kemudian, dia mendapat tahu bahawa 2 kawan baiknya telah meninggal dunia di tempat kejadian. Kakak kembarnya pula telah meninggal dunia tidak lama kemudian.

“Bila saya turun ke wad biasa, mak ayah bagitahu tentang kejadian tu dekat saya.

“Ada yang tanya punca kejadian. Menurut forensik ada gas bocor cuma kami tak perasan sebab tak ada bau dan tanda-tanda.

“Apa pun berserah dengan takdir, semua dah tertulis di luh mahfuz, Al-Fatihah untuk sahabat syurga saya,” tulisnya.

Kejadian individu mati lemas ketika tidur akibat terhidu gas karbon monoksida dalam kereta yang dihidupkan enjinnya telah beberapa kali direkodkan di negara ini.

Karbon monoksida terdiri daripada satu unsur karbon dan satu unsur oksigen yang mana ia adalah sejenis gas toksik yang tidak berwarna, berbau dan berasa yang kurang padat sedikit daripada udara dengan formula kimia CO.

Tambahan lagi, gas ini merupakan toksik kepada manusia dan haiwan apabila didapati dalam kepekatan tinggi kerana mengakibatkan gangguan pada darah.

Biasanya gas beracun karbon monoksida terhasil daripada pembakaran bahan bakar tanpa oksigen yang mencukupi untuk menghasilkan karbon dioksida (CO2).

Berdasarkan laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) 1992, dinyatakan di kawasan bandar 90 peratus daripada CO di udara berasal daripada kenderaan bermotor.

Keracunan CO adalah kondisi yang mana seseorang mengalami keracunan akibat terlalu banyak menyedut CO. Ketika terlalu banyak CO di udara, tubuh menggantikan oksigen dalam sel darah merah dengan CO sehingga menyebabkan kerosakan jaringan yang serius, bahkan boleh membawa kepada kematian.

Keracunan CO tidak memerlukan kuantiti yang banyak. Kadar yang rendah sudah cukup untuk membuatkan seseorang tidak sedarkan diri. Jadi, sentiasalah berhati-hati dengan ‘pembunuh’ senyap seperti ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI