30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaJohor kuat kuasa larangan kesemua aktiviti politik di masjid dan surau

Johor kuat kuasa larangan kesemua aktiviti politik di masjid dan surau

KULAI: Kerajaan Johor menguatkuasakan larangan kegiatan politik termasuk ceramah dan ucapan di masjid serta surau di seluruh negeri berkuat kuasa serta merta.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Tosrin Jarvanthi, berkata pada 18 Februari lalu bahawa kadi daerah dipertanggungjawabkan untuk memastikan peraturan itu dikuatkuasakan.

Tosrin menegaskan adalah menjadi tanggungjawab kadi daerah untuk memastikan masjid dan surau dalam kawasan masing-masing tidak dijadikan tempat kegiatan politik. Ini termasuk ceramah dan khutbah yang disampaikan oleh pemimpin politik, sama ada mereka daripada kerajaan atau pembangkang.

“Bahagian Pengurusan Masjid dan Surau Jabatan Agama Islam Negeri Johor telah mengambil satu ketetapan bahawa tidak dibenarkan mana-mana pemimpin termasuk pimpinan parti kerajaan untuk menggunakan masjid dan surau bagi menjalankan aktiviti politik,” katanya.

Tosrin yang juga merupakan Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Kulai bagaimanapun memberitahu, pemimpin dan parti politik boleh menghadirkan diri untuk menunaikan kewajipan.

“Tokoh-tokoh politik, calon bertanding atau mana-mana parti masih boleh menghadirkan diri ke masjid dan surau untuk bersolat atau menyertai bacaan Yaasin, tetapi tanpa sebarang ceramah atau ucapan dibenarkan.

“Kita ada garis panduan, ketika solat Jumaat dan selepas Maghrib memang ada bacaan Yaasin, jadi jika mereka turut serta bersolat dan baca Yaasin, ini dibolehkan tetapi itu sahaja,” ujarnya.

Beliau juga berkata bahawa individu yang gagal mematuhi larangan itu akan dirujuk ke Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) untuk tindakan selanjutnya.

Langkah tersebut merupakan langkah yang sama seperti yang diambil oleh negeri Selangor pada Disember tahun lalu yang melarang sesiapa yang bergiat politik mendapat kebenaran untuk mengajar agama Islam di negeri itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI