26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKumpulan doktor dan saintis Kanada menyeru kerajaan alih segera semua sekatan COVID-19

Kumpulan doktor dan saintis Kanada menyeru kerajaan alih segera semua sekatan COVID-19

Sekumpulan saintis terkemuka, doktor dan profesional pembuat dasar Kanada berkata sudah tiba masanya untuk menamatkan semua sekatan COVID-19 di seluruh Kanada, termasuk wajib vaksinasi dan sijil.

Kumpulan jawatankuasa dikenali sebagai Canada Science & Policy Committee to Exit the Pandemic itu berkata pandemik telah berakhir dengan mencapai tahap endemik.

“Ia adalah endemik. Kami sudah baik untuk meneruskan imuniti am,” kata Irvin Studin, pengerusi bersama jawatankuasa itu dalam sidang media pada 18 Februari.

Pengembara di Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Pearson, Kanada pada 16 Disember 2021. Kerajaan Kanada mengenakan sekatan perjalanan bukan keperluan berikutan risiko varian Omicron yang menyebabkan jangkitan COVID-19. (Gambar oleh Tijana Martin / THE CANADIAN PRESS)

“Di bahagian hadapan berkaitan COVID-19, semua sekatan, untuk semua maksud dan tujuan praktikal, akan ditamatkan. Wajib vaksinasi, sijil vaksinasi, keperluan pemakaian pelitup muka, keperluan kuarantin, keperluan ujian hendaklah dialihkan secara nyata.”

Kumpulan itu mengeluarkan pelan jalan keluar kebangsaan pada 18 Februari, yang memperincikan bagaimana Kanada boleh keluar daripada pandemik itu dalam masa beberapa bulan akan datang, dengan penekanan untuk menggugurkan semua mandat dan sekatan yang berkaitan serta-merta.

Bagi mereka yang lemah imun, lanjut usia dan mempunyai komorbiditi, kumpulan itu mengesyorkan campur tangan awal, vaksinasi bermusim dan rawatan lain.

Studin berkata kini pelan itu sudah disiapkan, dan ia akan dimaklumkan kepada kerajaan serta pembuat keputusan di seluruh negara. Beliau berkata ramai kalangan mereka telah diberi taklimat.

“Ia akan membantu mereka. Dalam sesetengah kes, mereka akan menggunakannya secara langsung. Dan dalam kes lain, mereka akan mengisi butiran untuk realiti tempatan,” katanya.

Jawatankuasa itu mengisytiharkan pandemik di Kanada berakhir secara rasmi pada 16 Februari.

Irvin Studin yang juga presiden kumpulan pemikir 21CQ (Institute for 21st Century Questions), menekankan penamatan sekatan pandemik perlu berfungsi dalam koreografi “lapan sistem negara dalam krisis” yang melibatkan kesihatan awam COVID-19, kesihatan awam bukan COVID-19, perniagaan dan ekonomi, pendidikan, institusi, perpaduan kebangsaan, fabrik sosial, dan antarabangsa.

“Jika kita menamatkan sekatan untuk perniagaan, kita masih mempunyai puluhan ribu perniagaan yang telah lenyap. Banyak perniagaan tidak boleh dikembalikan. Jadi ia adalah penghapusan sekatan serta tenaga yang diperlukan untuk menyatukan semula sistem dan menyediakannya untuk hari esok,” katanya.

“Jika anda mengurangkan segala-galanya kepada hanya sedikit kerana COVID, yang telah menjadi keruntuhan intelektual kami sejak dua tahun lalu, maka sistem lain runtuh dan menyebabkan lebih banyak limpahan, kesedihan, dan kematian. Jadi jalan keluar daripada pandemik adalah COVID plus, di mana ia adalah tenaga yang tinggi merentasi semua sistem,” jelasnya.

Pelan jalan keluar jawatankuasa itu diterangkan dalam jadual matriks yang memetakan strategi untuk setiap lapan sistem krisis mengikut wilayah Kanada (Seluruh Kanada, Pusat, Barat, Atlantik, Utara) dan mengikut bulan (Februari, Mac, April, dan Mei 2022).

Tumpuan pelan jalan keluar pada bulan Februari termasuk menghapuskan wajib vaksinasi untuk warga Kanada yang melancong ke luar negara, menamatkan keperluan ujian untuk warga Kanada yang keluar dan tiba di negara itu, dan menggugurkan semua sekatan perjalanan daerah dan wilayah.

Jawatankuasa itu juga akan bekerjasama dengan penguasa daerah dan kerajaan wilayah supaya mereka komited secara terbuka untuk tidak kembali kepada perintah penutupan dan sekatan, yang menjejaskan keyakinan perniagaan, dan komited untuk tidak lagi menutup sekolah. Pelajar perlu kembali ke sekolah secara bersemuka, dan semua sekatan dengan mengenakan pelitup muka, dan penjarakan sosial akan ditamatkan.

“Universiti tidak sepatutnya mewajibkan vaksinasi kepada pelajar pada ketika ini sama sekali,” kata Studin.

“Terdapat kategori gelap golongan muda di seluruh negara yang tidak mendapat akses ke universiti, persekitaran sukan atau sosial, atau kem atau sekolah dalam beberapa kes, berdasarkan keputusan mereka untuk tidak mendapatkan vaksin atau tidak diberi vaksin.”

Untuk ketetapan penjagaan kesihatan jangka panjang, pelan itu bertujuan untuk mengatur polisi dalam menamatkan kemudahan yang mengasingkan pesakit warga emas, dengan menambah kakitangan, dan menggalakkan panggilan kakitangan yang hilang pekerjaan semasa pandemik untuk mengekalkan nisbah minimum kakitangan kepada pesakit dalam penjagaan yang mencukupi.

Pakar perubatan perlu kembali secara sepenuh masa, bersama-sama dengan kakitangan hospital yang diberhentikan untuk kembali bekerja bagi melindungi sistem penjagaan kesihatan negara, syor pelan itu.

Pada bulan Mac, pelan itu merancang untuk mencapai pembukaan semula semua sempadan Kanada kepada pelawat tanpa sekatan.

Menjelang April, sukan, kejohanan, perayaan, permainan dan perjalanan perlu dipulihkan untuk kanak-kanak.

Studin berkata jawatankuasa itu dibentuk bertujuan menyatukan komuniti perubatan, saintifik dan pembuat dasar Kanada bagi mempercepatkan rancangan sistematik untuk keluar daripada pandemik.

“Kami telah bekerja secara intensif sejak dua bulan lalu dengan mengadakan rundingan dalam semua sektor, semua bahagian, ramai pakar, dan pegawai kerajaan dalam negara,” katanya.

Dibentangkan dalam blognya pada 18 Februari, Irvin Studin berkata rasional untuk mengisytiharkan penamatan pandemik adalah COVID-19 “kini sangat terurus untuk sistem kesihatan Kanada dan sistem lain.” Campur tangan juga kini boleh menjadi lebih disasarkan, dan virus itu semakin menjadi “isu kecil” di antara lapan sistem dalam negara yang dikenal pasti.

“Ini konsisten dengan kedudukan yang dipertimbangkan pada hari ini yang antara lain, Singapura, United Kingdom, Ireland, Sepanyol, Belanda, Denmark, Sweden dan Norway lakukan,” kata Studin dalam blog itu.

Merujuk cadangan yang dikemukakan oleh Irvin Studin dan pasukannya, beberapa netizen memberi komen:

“Masalah di sini bukan tentang kesihatan, ia mengenai kawalan totalitarian. Berhenti berurusan dengan Covid seperti ia penyakit dan dedahkannya sebagai alat untuk mengubah masyarakat mengikut model China. Apa-apa perkara lain adalah membuang masa.”

“Pelan itu kedengaran hebat. Bahagian yang sukar adalah untuk melaksanakannya ke dalam kerja.”

“Terima kasih para saintis dan doktor kerana tampil mengambil langkah yang betul dalam usaha untuk menamatkan kegilaan global.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI