30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaKerajaan akan pastikan semua rakyat dapat akses internet : Menteri Komunikasi dan...

Kerajaan akan pastikan semua rakyat dapat akses internet : Menteri Komunikasi dan Multimedia

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa menegaskan dasar am kerajaan adalah memastikan setiap rakyat di Malaysia mempunyai akses internet, walaupun kualiti dan pengalaman perkhidmatan internet adalah dinamik dan berbeza.

Tan Sri Annuar berkata ramai rakyat Malaysia tidak memahami tingkah laku berkaitan perkhidmatan jalur lebar yang merupakan situasi yang dinamik. Tingkah laku ini termasuk perkhidmatan yang memadai pada masa-masa tertentu tetapi tidak memadai buat sesetengah orang lain, lapor Bernama.

Tan Sri Annuar mengulas masalah kelajuan internet di Sarawak selepas ditanya wartawan di Putrajaya berhubung pengalaman Frank Steward Panting Sa, pemuda 19 tahun dari Pakan yang terpaksa mendaki bukit selama dua jam untuk mendapatkan capaian internet yang lebih baik untuk menghadiri temu duga pengambilan universiti (UPSI) dalam talian. 

Facebook

“Ia tidak akan sampai ke tahap di mana semuanya baik-baik saja. Yang penting kita lihat dasar kita, kita kata mesti ada jaringan liputan baik walaupun berada di rumah panjang di kawasan terpencil,” tegas Tan Sri Annuar.

Menteri Komunikasi dan Multimedia itu seterusnya menjelaskan terdapat dua kaedah pelaksanaan perkhidmatan internet di Sarawak iaitu:

1. Melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

2. Melalui agensi Kerajaan Negeri Sarawak di bawah Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) melalui inisiatif Sarawak Linking Urban Rural and Nation (SALURAN).

Twitter

Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata, siasatan mendapati perkhidmatan internet rumah panjang pemuda itu adalah di bawah inisiatif SALURAN yang menggunakan teknologi satelit yang mampu memberikan kelajuan jalur lebar dengan purata 25 Mbps.

Sambil mengulas lanjut, Tan Sri Annuar Musa turut mendakwa kawasan tertentu di Putrajaya dan Kuala Lumpur turut mempunyai titik buta dan internet tidak stabil kerana ciri atau sifat perkhidmatan jalur lebar itu sendiri.

Tambahnya, Jalinan Digital Negara (JENDELA) Map diwujudkan bagi tujuan mendapatkan maklum balas supaya liputan perkhidmatan dapat ditambah baik dan memberi manfaat berimpak tinggi kepada kehidupan harian rakyat.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI