29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaGlobalPM Papua New Guinea positif COVID-19 semasa lawatan rasmi Perasmian Olimpik Musim...

PM Papua New Guinea positif COVID-19 semasa lawatan rasmi Perasmian Olimpik Musim Sejuk

Perdana Menteri Papua New Guinea, James Marape telah diuji positif COVID-19 apabila tiba di Beijing pada 3 Februari untuk pembukaan Sukan Olimpik Musim Sejuk.

Pejabatnya mendedahkan pada 6 Februari bahawa Marape tidak akan ke Perancis pada minggu berikutnya untuk sidang kemuncak Indo-Pasifik, di mana beliau dijadualkan bertemu dengan Presiden Perancis, Emmanuel Macron.

“Perdana Menteri Marape membatalkan perjalanan Perancis kerana sekatan COVID-19, setelah keputusan ujian positif sebaik tiba di Beijing petang 3 Februari lalu”, kata pejabat perdana menteri dalam satu kenyataan yang diperoleh Reuters.

Lawatan singkat Marape ke China bertepatan dengan pemeteraian beberapa perjanjian dengan Perdana Menteri China, Li Keqiang yang ditemuinya secara maya pada 5 Februari.

Kedua-dua pemimpin menandatangani beberapa siri perjanjian dan Memorandum Persefahaman merentas eksport, perdagangan bebas, perubatan dan pinjaman infrastruktur (Inisiatif ‘Belt dan Road’).

“Hasil penyerahan ini membentangkan peluang pasaran, pertumbuhan dalam kerjasama ekonomi, peluang masa depan dalam perdagangan dan beberapa projek yang sangat khusus”, tulis kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat perdana menteri di Facebook.

“Kemungkinan masa depan perjanjian perdagangan bebas antara China dan Papua New Guinea (PNG) akan menjadi signifikan. Ia akan menjadi yang pertama kami dari perspektif negara ke negara”.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada media milik kerajaan China, Xinhua, pemimpin PNG selanjutnya menegaskan komitmen tetapnya terhadap dasar One China dan berikrar untuk “mengambil kira perkara yang berkaitan dengan Taiwan, Xinjiang, Hong Kong dan Tibet sebagai hal ehwal dalaman China” dan berikrar agar tiada unsur gangguan.

PNG sedang giat mencari firma besar China untuk melabur dalam industri tempatan seperti perhutanan, kopi, perikanan, pertanian padi, ternakan dan dalam sektor minyak dan gas.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI