28.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaStatus lengkap vaksinasi batal bermula 1 Mac, rakyat Malaysia diminta hadir segera...

Status lengkap vaksinasi batal bermula 1 Mac, rakyat Malaysia diminta hadir segera dapatkan dos penggalak

Warganegara Malaysia berusia berusia 60 tahun dan ke atas atau penerima dos lengkap vaksin Sinovac berusia 18 tahun ke atas perlu mengambil suntikan dos penggalak bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap sebelum 1 Mac 2022

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, susulan itu, golongan terbabit diminta untuk hadir segera bagi mendapatkan dos penggalak secara walk-in di mana-mana Pusat Pemberian Vaksin (PPV) berhampiran.

“Dos penggalak memberi perlindungan daripada jangkitan COVID-19 terutama sekali komplikasi teruk.

“Data harian menunjukkan individu yang belum divaksin adalah 9 kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti dan 62 kali lebih berkemungkinan maut berbanding individu yang telah lengkap vaksin atau telah mengambil dos penggalak,” katanya.

Terdapat lebih kurang 32 peratus atau 1 juta warga emas yang masih belum mendapatkan dos penggalak.

Dalam pada itu, kes harian Covid-19 di negara ini terus merekodkan trend peningkatan apabila mencatat sebanyak 11,034 kes pada 7 Februari 2022, berbanding 10,089 kes sebelumnya sekali gus menjadikan jumlah kumulatif setakat ini sebanyak 2,925,254.

KKM menjangkakan kes harian Covid-19 boleh mencecah sehingga 22,000 sehari menjelang akhir Mac sekiranya bacaan kadar kebolehjangkitan (Rt) atau R-naught (Ro) kekal 1.2 hingga hujung bulan hadapan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI