26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPuluhan ribu tan sisa perubatan yang terhasil semasa Covid-19 boleh ancam kesihatan-...

Puluhan ribu tan sisa perubatan yang terhasil semasa Covid-19 boleh ancam kesihatan- WHO

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), puluhan ribu tan sisa perubatan yang dihasilkan akibat pandemik COVID-19 boleh menimbulkan ancaman kepada kesihatan manusia dan alam sekitar.

AP Photo/David J. Phillip

Sisa tambahan itu “mengancam kesihatan manusia dan alam sekitar serta memerlukan penambahbaikan dalam amalan pengurusan sisa,” kata agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Menurut laporan agensi itu, kira-kira 87,000 tan peralatan pelindung diri (PPE) telah ditempah antara Mac 2020 hingga November 2021 melalui inisiatif kecemasan bersama PBB dan dihantar ke negara-negara, yang sebahagian besarnya berakhir menjadi sisa.

Tidak hanya itu dilaporkan terdapat lebih daripada 140 juta kit ujian telah dikeluarkan yang akan menghasilkan sekitar 2,600 tan sisa terutamanya plastik, sisa tidak berjangkit dan 731,000 liter sisa kimia, yang bersamaan dengan satu pertiga daripada kolam renang bersaiz Olimpik.

Tambahan pula, lebih 8 bilion dos vaksin telah dihasilkan secara global, yang telah menghasilkan 144,000 tan sisa tambahan dalam bentuk picagari, jarum dan kotak keselamatan.

Laporan itu hanya mengambil kira komoditi COVID-19 yang diperoleh melalui inisiatif kecemasan bersama PBB dan bukannya sisa yang dijana oleh orang ramai atau melalui inisiatif lain.

WHO menyatakan bahawa ketika PBB dan negara-negara di seluruh dunia berlumba-lumba untuk mendapatkan bekalan PPE di tengah-tengah wabak itu, pegawai kurang memberi tumpuan kepada pengurusan sisa yang selamat dan mampan yang terhasil daripada penjagaan kesihatan berkaitan COVID-19.

Agensi itu menyeru agar “sistem pengurusan yang berkesan” dilaksanakan, termasuk panduan untuk pekerja kesihatan tentang cara melupuskan PPE dan komoditi kesihatan lain dengan selamat dan mampan selepas ia digunakan, dengan menyatakan bahawa 30 peratus kemudahan penjagaan kesihatan tidak efisien untuk mengendalikan beban sisa sedia ada.

Angka itu adalah sekitar 60 peratus di negara kurang maju, kata agensi itu lagi.

“Adalah sangat penting untuk menyediakan pekerja kesihatan dengan PPE yang betul. Tetapi ia juga penting untuk memastikan ia boleh digunakan dengan selamat tanpa memberi kesan kepada alam sekitar,” kata pengarah kecemasan WHO, Dr. Michael Ryan.

Risiko yang berkaitan dengan kekurangan pengendalian yang mencukupi bagi sisa tersebut boleh menyebabkan kecederaan akibat tertusuk jarum, melecur, dan mikroorganisma patogen dalam pekerja kesihatan. Tidak hanya itu, ia juga boleh memberi kesan kepada komuniti yang tinggal di kawasan berhampiran tapak pelupusan sisa yang tidak diurus dengan baik seperti meningkatkan risiko kualiti air yang tidak baik dan udara yang tercemar apabila bahan buangan dibakar.

Pengarang laporan itu menetapkan satu siri cadangan untuk membantu membendung ancaman kepada kesihatan manusia dan alam sekitar, termasuk menggunakan pembungkusan dan penghantaran mesra alam, PPE yang selamat dan boleh diguna semula, dan bahan kitar semula atau biodegradasi.

Mereka juga menyeru lebih banyak pelaburan dilakukan bagi menyingkirkan sisa tanpa perlu membakarnya, seperti autoklaf, mesin yang digunakan untuk memanaskan dan memusnahkan peralatan perubatan, serta pelaburan dalam sektor kitar semula supaya bahan tertentu boleh digunakan semula.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI