26.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaKesihatanKajian : Pesakit HIV yang dijangkiti COVID-19 hasilkan 21 mutasi

Kajian : Pesakit HIV yang dijangkiti COVID-19 hasilkan 21 mutasi

Seorang wanita Afrika Selatan yang menghidap HIV, yang juga menghidap COVID-19 selama sembilan bulan menyaksikan virus itu membangunkan sekurang-kurangnya 21 mutasi semasa berada di dalam badannya, dedah satu kajian baru-baru ini.

Wanita berusia 22 tahun itu, difahamkan dapat mengharungi virus COVID-19 dalam tempoh enam hingga sembilan minggu selepas dia mula mengambil ubat anti-retroviral yang digunakan untuk merawat HIV, menurut penyelidik di Stellenbosch dan Universiti KwaZulu-Natal.

Mereka membuat kesimpulan bahawa peningkatan kewaspadaan adalah wajar dalam kalangan pesakit HIV yang dijangkiti COVID-19 untuk mencegah kemunculan varian COVID-19.

Terutama sekali varian Omicron yang pertama kali ditemui di Afrika Selatan pada November 2021, sementara pegawai kesihatan di Amerika pula mengatakan ia kini merupakan jenis yang dominan di seluruh Amerika Syarikat.

“Kes ini, seperti yang lain sebelum ini, mewujudkan laluan yang berpotensi bagi kemunculan varian baru”, kata saintis dalam kajian, sambil menambah bahawa ia masih hipotesis dan lebih banyak data diperlukan.

“Pengalaman kami mengukuhkan laporan terdahulu bahawa rawatan anti-retroviral yang berkesan adalah kunci untuk mengawal kejadian sedemikian”.

Afrika Selatan merekodkan pesakit wabak HIV terbesar di dunia, iaitu kira-kira 8.2 juta daripada 60 juta penduduknya dijangkiti virus itu.

Menurut penyelidik, pesakit yang diperhatikan dalam kajian itu telah membangunkan sekitar 10 mutasi pada protein spike virus COVID-19, yang membolehkan ia mengikat sel bersama-sama dengan 11 mutasi lain.

Beberapa mutasi adalah serupa dengan yang dilihat dalam varian Omicron dan Lambda, manakala yang lain konsisten dengan mutasi yang membolehkan virus memintas antibodi.

“Sekali lagi pengalaman kami mengukuhkan laporan terdahulu bahawa ubat anti-retroviral yang berkesan adalah kunci untuk mengawal kejadian sedemikian. Sebaik sahaja replikasi HIV dikawal dan penyusunan semula imun bermula, pembersihan pantas virus COVID-19 dicapai, mungkin sebelum penyusunan semula imun sepenuhnya berlaku”, kata mereka.

“Ini memberi penekanan bahawa jurang penjagaan HIV perlu ditutup dan ia akan memberi manfaat kepada keadaan lain serta masalah kesihatan awam juga, termasuklah COVID-19”.

Sementara itu, selepas beberapa minggu Omicron merebak ke seluruh negara, beberapa pakar Afrika Selatan berkata mereka optimis bahawa negara itu telah mencapai titik perubahan.

“Gelombang Omicron kini menyumbang kurang daripada 5 peratus daripada semua kematian yang berlaku akibat COVID-19 di Afrika Selatan sejak permulaan wabak itu”, kata ahli vaksin, Shabir Madhiti, seorang profesor di Universiti Witwatersrand.

Walaupun lebih banyak varian COVID-19 mungkin muncul, dia percaya bahawa pandemik yang paling teruk selama dua tahun telah berakhir.

“Saya sangat optimis bahawa kita telah mencapai titik perubahan dalam wabak ini,” kata Madhiti.

“Saya tidak dapat melihat lagi kita akan menyaksikan semula apa yang kita alami semasa tiga gelombang pertama melanda di Afrika Selatan”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI