26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPesawat British Airways selamat mendarat selepas alami kesukaran ekoran Ribut Corrie

Pesawat British Airways selamat mendarat selepas alami kesukaran ekoran Ribut Corrie

British Airways telah memuji juruterbangnya selepas salah satu pesawat Airbus A321 syarikat itu terpaksa membatalkan pendaratannya di Lapangan Terbang Heathrow pada 1 Februari lalu apabila berhadapan dengan angin kencang akibat Ribut Corrie.

Rakaman yang dikongsi oleh Big Jet TV menunjukkan pesawat yang pada mulanya mahu melakukan pendaratan di landasan terpaksa membelok tajam ke kiri.

Pesawat yang terbang dari Aberdeen itu kemudiannya boleh dilihat memulakan prosedur ‘go-around’, bermakna ia akan naik semula dari landasan dan cuba semula untuk mendarat.

Apabila bahagian depan pesawat dinaikkan, bahagian ekor boleh dilihat menghampiri permukaan landasan, dalam apa yang digambarkan sebagai “tail strike” oleh perakam video.

British Airways walau bagaimanapun tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan yang menyatakan sama ada pesawat itu mengalami “tail strike”.

Dalam satu kenyataan, jurucakap berkata: “Juruterbang kami sangat terlatih untuk berhadapan dengan pelbagai senario, termasuk keadaan cuaca yang melampau, dan kru penerbangan kami mendarat pesawat dengan selamat.”

Pesawat itu akhirnya selamat mendarat di Lapangan Terbang Heathrow London.

Jurucakap itu menambah: “Penumpang dan anak kapal kami semuanya turun seperti biasa.”

Pesawat itu terbang semula pada hari itu, melengkapkan penerbangan ke Geneva dan kembali.

Seorang juruterbang Airbus A320, yang enggan dikenali, memberitahu agensi berita bahawa ia adalah “insiden standard yang berlaku sepanjang masa”.

Ribut Corrie yang melanda telah membawa kelajuan angin sehingga 90mph ke UK sehingga telah menyebabkan beribu-ribu rumah terjejas akibat terputus bekalan tenaga.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI