28.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama8 negeri di Malaysia berpotensi dilanda puting beliung, ketahui fakta berikut

8 negeri di Malaysia berpotensi dilanda puting beliung, ketahui fakta berikut

Kejadian ribut bertukar puting beliung di Ipoh dan sebelum itu Shah Alam baru-baru ini sungguh menakutkan. Beberapa video rakaman peristiwa angin kencang yang digambarkan sebagai puting beliung menyebabkan kerosakan ratusan rumah menjadi tular di platform media sosial.

Ramai yang bimbang perkara yang sama akan berulang. Justeru langkah berjaga-jaga bagi membolehkan orang awam melakukan persiapan perlu segera dilakukan.

Twitter

Menurut Ambun Dindang, Pengarah Kanan Pusat Instrumentasi Meteorologi dan Sains Atmosfera, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), beberapa lokasi di negeri Pantai Barat Semenanjung serta Sabah Dan Sarawak akan diramalkan berlaku fenomena angin kencang atau puting beliung seperti yang melanda Ipoh, Perak pada 30 Januari.

Berikut fakta yang anda perlu tahu:

  • Negeri-negeri yang terbabit ialah Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak.
  • Di Sabah dan Sarawak, kawasan persisiran pantai seperti Bintulu, Miri dan Wilayah Persekutuan Labuan serta Pantai Barat Sabah pernah melaporkan kejadian puting beliung dan kawasan ini akan sentiasa terdedah untuk berlaku. Apabila terdapatnya kehadiran awan kumulonimbus dengan keadaan cuaca yang sesuai.
  • Faktor berlakunya kejadian ini adalah disebabkan oleh kehadiran awan kumulonimbus yang besar mengakibatkan perolakan yang kuat dalam awan tersebut, seterusnya membentuk corong awan pada dasar awan.
  • Amat sukar bagi MetMalaysia meramal kejadian puting beliung di Malaysia kerana ia berlaku pada skala yang kecil dengan jangka hayat yang pendek, kata Ambun.
  • “Puting beliung sebesar ini dia sekejap sahaja, paling lama pun dalam sejam dia berlaku. Jadi tempoh untuk memantau kejadian ini agak singkat, sebab dia agak sukar untuk diramal, tapi kita melihat pembentukan awan kumulonimbus dengan menggunakan imej radar yang kita ada di seluruh Malaysia,” jelasnya.
  • Antara tanda awal puting beliung akan melanda ialah pembentukan awan yang besar dan dasar awan yang gelap serta corong awan yang menjulur ke bawah.
Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Orang ramai dinasihatkan sentiasa berwaspada sekiranya berlaku puting beliung. Elakkan mendekati kawasan tersebut dan cari tempat perlindungan yang selamat.

Peristiwa puting beliung yang pernah direkodkan di Malaysia:

1. Kota Damansara, Selangor pada 13 Jun 2010: Kejadian ribut puting beliung yang amat dahsyat melanda kawasan ini melibatkan kawasan perumahan di Seksyen 6,7,8,9 dan 10. Kawasan paling teruk terjejas ialah Seksyen 8 Kota Damansara di mana lebih 30 gerai penjaja mengalami kerosakan yang teruk. Dianggarkan 120 batang pokok besar tumbang manakala 29 buah kereta mengalami kerosakan akibat dihempap pokok tumbang.

2. Perlis pada 28 Oktober 2010: Kejadian puting beliung berlaku di sekitar kawasan Jejawi. Kerosakan melibatkan 50 buah rumah, beberapa kedai makan dan bengkel membaiki kenderaan.

3. Pulau Pinang pada 15 November 2010: Melibatkan kawasan di Gurney yang berlaku pada jam 6.30 petang.

4. Pendang, Kedah pada 14 Oktober 2014: Kejadian berlaku di Kampung Alor Besar yang mengakibatkan 10 buah rumah dan sebuah sekolah rendah mengalami kerosakan.

5. Alor Setar, Kedah pada 31 Oktober 2014: Kejadian berlaku di Kampung Batin, Sungai Baru Mergong Jaya pada jam 4.30 petang.

6. Alor Setar, Kedah pada 12 November 2014: Kejadian berlaku di Kuala Sala, Kampung Sungai Nonang, Kota Sarang Semut, Kuala Kangkong. Dilaporkan pusaran angin puting beliung dengan kelajuan 180 kilometer sejam berlaku pada jam 3.00 petang.

7. Bukit Besar, Kedah pada 7 Mac 2018: Kejadian puting beliung berlaku di Bukit Besar, Kota Sarang Semut pada jam 7.00 petang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI