28.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalIsu beg berat tak pernah selesai, umpama pikul sekampit beras ke sekolah

Isu beg berat tak pernah selesai, umpama pikul sekampit beras ke sekolah

Isu beg sekolah yang berat untuk murid sekolah rendah khasnya murid Tahun 1 nampaknya bukanlah satu isu baru dan ia ternyata masih belum berakhir.

Kanak-kanak di usia semuda itu terpaksa memikul sejumlah beban yang berat, dan difahamkan ada yang mencecah sehingga 10 kilogram!

Ya, mungkin ada yang berkata bahawa zaman dahulu pun sama, atau ada yang mengatakan bahawa budak zaman sekarang lembik dan terlebih manja. Namun itu bukanlah isunya.

Ini kerana kajian akhir Kajian Penilaian Beg Berat Murid Sekolah dilakukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengesahkan beg sekolah yang dibawa murid setiap hari sememangnya berat.

Timbalan Menteri Pendidikan ketika itu, Datuk P Kamalanathan menyarankan bahawa sekolah perlu mengikut standard antarabangsa – tahap beban beg mestilah mengikut berat badan dan umur murid.

Tatkala Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik menjadi Menteri Pendidikan, beliau berkata kerajaan akan melaksanakan 3 langkah segera untuk menangani isu ini.

Ia termasuklah dengan mengeluarkan Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) dan Surat Siaran sedia ada berkuat kuasa pada Januari 2019.

Tambahnya, buku tambahan tidak perlu ada selain mengurangkan kebergantungan terhadap buku teks merupakan antara contoh arahan yang harus dipatuhi dalam surat berkenaan.

Walau bagaimanapun, selepas 4 tahun laporan akhir kajian tersebut, isu beg sekolah yang berat masih juga belum selesai.

Sehinggalah baru-baru ini tular video menunjukkan seorang murid perempuan di sebuah sekolah rendah dilihat hampir terjatuh ketika menaiki tangga ekoran membawa beg berat.

Ini bukanlah satu isu kecil dan picisan kerana ia melibatkan kesihatan anak-anak kita bukan. Anda bayangkanlah jika kanak-kanak sekecil itu memikul berat 10 kilogram setiap hari!

Kajian sains turut mendedahkan bahawa memikul bebanan seberat itu secara berterusan boleh mengakibatkan kerosakan kekal pada tulang belakang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI