25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupKetam kelapa 'ketip' cukup kuat untuk mematahkan kayu golf menjadi dua

Ketam kelapa ‘ketip’ cukup kuat untuk mematahkan kayu golf menjadi dua

Namanya Pulau Christmas, anda akan menganggap wilayah Australia di Lautan Hindi ini ialah tempat ajaib penuh dengan rusa kutub dan bunian yang riang. Tetapi tidak, ia sebenarnya penuh dengan ketam kelapa yang agresif.

Juga dikenali sebagai ketam perompak, ketam kelapa merupakan spesies besar ketam hermit. Liang kaki mereka boleh mencapai tiga kaki, dan ia boleh “mengangkat objek seberat kanak-kanak berumur 10 tahun,” menurut Muzium Sejarah Alam London. 

Facebook

Ketam kelapa hidup di darat di mana mereka memanjat pokok kelapa dan memakan kelapa, memburu dan memakan burung, dan secara amnya menakutkan apa sahaja yang bergerak atau hidup, yang termasuk pemain golf.

Facebook

Semasa bermain golf di Pulau Christmas, Paul Buhner merakam video haiwan itu duduk dengan selesa di atas beg golf berdiri rakannya. Semasa mereka sedang terleka tidak sedar, salah seekor krustasea itu telah berjalan mengelilingi kayu golf dan berpegang erat dengan penyepitnya yang besar.

Facebook

Penyepit ketam kelapa mempunyai tepi bergerigi yang sangat berkuasa. Mereka menggunakan penyepit tersebut untuk memecahkan kelapa sehingga terbuka, jadi mengendalikan ketam kelapa dengan tangan kosong perlu dilakukan dengan sangat berhati-hati.

Facebook

Nasib baik, pemilik beg golf itu tahu bahawa dia perlu berhati-hati jika dia mahu menyimpan semua jarinya. Dia mencengkam ketam kelapa dari belakang dan mencekupnya dari beg golf itu.

Facebook

Satu-satunya masalah ialah tiada cara untuk membuat haiwan itu melepaskan tiga kayu golf berharga yang dipegang erat oleh si ketam dan dia terus bertindak mahu mengetip.

Facebook

Akhirnya, selepas berjaya menyelamatkan dua daripada kayu golf itu, pemiliknya menyedari sudah tiada harapan untuk yang kayu golf ketiga yang malang. 

Facebook

Ketam kelapa itu telah berjaya mematahkan kayu golf dengan penyepitnya yang luar biasa “seperti gergaji”. 

Facebook

Walaupun ketam kelapa biasanya adalah haiwan malam, krustasea di Pulau Christmas juga aktif di siang hari ketika tahap suhu lembap yang tinggi dan mereka berkumpul untuk mendapatkan makanan, yang biasa di bawah pokok buah-buahan.

Facebook

Ketam kelapa mempunyai sifat sangat berjaga-jaga dan sentiasa peka dengan persekitarannya, kata Muzium Australia Barat.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI