25.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 27, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalPemindahan jantung lelaki di AS dinafikan ekoran tidak divaksin COVID-19

Pemindahan jantung lelaki di AS dinafikan ekoran tidak divaksin COVID-19

Seorang lelaki berusia 31 tahun, Ferguson yang sangat memerlukan jantung baharu dinafikan untuk menjalani pemindahan jantung oleh Brigham and Women’s Hospital di Boston.

Pihak hospital dalam satu kenyataan mempertahankan tindakan mereka, yang dikatakan mengikut polisi hospital.

“Oleh kerana kekurangan organ, kami melakukan segala yang termampu untuk memastikan pesakit yang menjalani pemindahan organ mempunyai peluang besar untuk hidup”.

Kata pihak hospital, vaksin COVID-19 dan gaya hidup pesakit mewujudkan peluang kejayaan pembedahan, selain mengoptimumkan kemandirian pesakit selepas pemindahan, memandangkan sistem imun mereka berkurangan secara drastik.

Hospital itu menambah bahawa purata 100,000 orang dalam senarai menunggu untuk pemindahan organ, tidak akan menerima organ dalam tempoh lima tahun kerana kekurangan organ yang ada.

Difahamkan bahawa Ferguson sudah berada di hospital sejak 26 November 2021 dan dia mengalami masalah jantung atas faktor genetik, yang menyebabkan paru-parunya dipenuhi darah dan cecair.

Keadaan itu turut membimbangkan kerana Ferguson boleh mengalami keradangan jantung – iaitu kesan sampingan yang berpotensi daripada vaksin COVID-19, yang dikatakan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat adalah jarang berlaku dan bersifat sementara.

Situasi itu kemungkinan besar terbukti berbahaya memandangkan keadaan jantung Ferguson yang lemah.

CDC dalam pada itu menggalakkan penerima organ dan mereka yang berada dalam kalangan pesakit itu untuk mendapatkan vaksin lengkap serta dos penggalak.

Dr Arthur Caplan, ketua etika perubatan di NYU Grossman School of Medicine, memberitahu bahawa selepas sebarang pemindahan organ, sistem imun pesakit akan terhenti dan selesema biasa juga boleh membawa maut.

“Organ itu terhad, kami tidak akan memindahkannya kepada pesakit yang mempunyai peluang hidup yang rendah apabila orang lain yang diberi vaksin mempunyai peluang yang lebih baik selepas pembedahan”, kata Dr Caplan.

Buat masa ini, Ferguson masih berada di hospital yang sama. Bapanya berpendapat bahawa Ferguson berada dalam keadaan yang sangat lemah untuk dipindahkan ke hospital lain.

“Anak saya berjuang dengan kuat dan dia mempunyai integriti serta prinsip yang sangat dipegangnya. Itu membuatkan saya lebih menghormatinya. Itu tubuhnya dan itu jugalah pilihannya”.

Ini bukanlah kali pertama rakyat Amerika yang tidak divaksin menghadapi ‘sekatan’ rawatan dan penjagaan kesihatan.

Awal bulan ini, seorang wanita dari Minnesota menyaman pihak hospital apabila suaminya yang tidak divaksin dinafikan hak untuk meneruskan penggunaan mesin ventilator.

Di Amerika, hanya 63% daripada keseluruhan populasi telah lengkap dua dos vaksin, manakala kira-kira 40% pula telah menerima dos penggalak.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI