33.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasi‘Sosej terbang’ jadi umpan untuk dorong anjing jauhi kawasan air pasang di...

‘Sosej terbang’ jadi umpan untuk dorong anjing jauhi kawasan air pasang di England

Kadang kala sedikit kreativiti perlu digunakan di kala kecemasan, seperti apa yang dilakukan oleh pasukan penyelamat dari Britain ini.

Difahamkan bahawa kumpulan terbabit mahu menyelamatkan seekor anjing yang terdampar di kawasan yang bakal dinaiki air pasang.

Anjing bernama Millie berkenaan diumpan dengan menggunakan sosej yang diikat pada dron, bagi mengumpat Millie bergerak menuju ke kawasan yang lebih tinggi dan tidak dinaiki air pasang.

Menurut laporan, anjing baka Jack Russel-whippet ini difahamkan telah hilang pada 13 Januari lalu daripada rumah pemiliknya di bahagian Selatan England.

Berikutan beberapa aduan individu yang melihat Millie berkeliaran di jalan raya, pasukan sukarelawan Denmead Drone Search and Rescue kemudian berjaya mengesannya berada di atas tanah lumpur.

Para sukarelawan pada mulanya cuba menyelamatkan Millie melalui cara konvensional dengan berjalan kaki dan berkayak di dataran lumpur.

Bantuan daripada pihak Pengawal Pantai turut diminta dalam usaha menyelamat berkenaan namun gagal, sebaliknya mendorong anjing itu ke kawasan yang jauh lebih bahaya memandangkan Millie cuba mengelak dirinya daripada ditangkap.

Denmead Drone Search and Rescue dalam catatan Facebook kemudian mendedahkan bahawa keadaan itu mungkin boleh membawa maut kepada Millie jika tiada tindakan segera diambil.

Pada ketika itulah, salah seorang sukarelawan kemudiannya mendapat idea bernas untuk menyangkutkan sosej pada dron lalu untuk digunakan sebagai umpan yang mendorong Millie bergerak ke kawasan selamat.

Syukurlah idea itu membuahkan hasil! Millie berjaya diumpan dengan ‘sosej terbang’ agar dapat bergerak ke kawasan yang tidak dinaiki air pasang.

Berikut video penuh :

Akan tetapi, Millie difahamkan sempat mengigit separuh daripada sosej lalu melarikan diri semula ke tempat yang selamat. Nasib baik!

Anjing tersebut dikatakan berlari ke kawasan perindustrian berhampiran, di mana ia menjadi lokasi Millie ditangkap pada keesokan harinya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI