31.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPerhilitan minta jangan kongsi video penemuan haiwan liar, elak ancaman pemburu haram

Perhilitan minta jangan kongsi video penemuan haiwan liar, elak ancaman pemburu haram

Orang awam dinasihati untuk tidak berkongsi atau memuat naik sebarang video penemuan haiwan liar menerusi akaun media sosial masing-masing.

Perkara itu dinyatakan oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu, bertujuan untuk mengelakkan ancaman pemburu haram.

Menurut Pengarah Perhilitan Terengganu, Loo Kean Seong sebaliknya berkata bahawa video berkenaan perlu dihantar ke pihaknya untuk tindakan lanjut.

“Perkongsian video haiwan liar menerusi media sosial berserta butiran terperinci seperti lokasi dan masa ia ditemukan hanya memberi ‘peluang’ kepada pihak tidak bertanggungjawab”.

Tambahnya, individu yang berkongsi itu kemungkinan berniat mahu memastikan orang di sekeliling berwaspada dengan kehadiran haiwan liar itu.

“Namun ada kesan negatif daripada perkongsian itu dan perkara ini mesti dihentikan”, ujarnya lagi.

Baru-baru, satu video yang berdurasi 33 saat tular menunjukkan kemunculan seekor harimau dipercaya di Santong, Paka berhampiran Dungun oleh seorang pemandu kereta.

Lelaki itu sempat merakamkan pergerakan harimau berkenaan keluar daripada kawasan semak lalu melintasi laluan yang digunakan oleh penduduk kampung.

Loo Kean Seong dalam pada itu berkata pihaknya setakat ini masih belum menerima aduan daripada mana-mana pihak berhubung penemuan harimau berkenaan.

 “Individu yang terserempak dengan harimau sepatutnya tidak berada dekat kerana bimbang ia bertindak agresif”.

“Jika mahu mengambil video, hanya dari jarak jauh dan laporkan kepada Perhilitan untuk memudahkan pemantauan dibuat”, akhirinya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI