29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaAmerika Syarikat yakin tindakan PKC penjarakan 11 pengamal Falun Gong sebelum Sukan...

Amerika Syarikat yakin tindakan PKC penjarakan 11 pengamal Falun Gong sebelum Sukan Olimpik ada agenda tertentu

Parti Komunis China (PKC) menerima kecaman hebat daripada Jabatan Negara Amerika Syarikat gara-gara tindakan pihaknya menjatuhkan hukuman penjara selama lapan tahun terhadap 11 pengamal Falun Gong. Hukuman ini dikenakan gara-gara kesemua 11 individu ini cuma mengamalkan kepercayaan agama mereka.
Jabatan Negara Amerika Syarikat yang terletak di Washington. Sumber : Alex Wong / Getty Images

“Sejak tahun 1999, PKC telah berusaha untuk menghapuskan Falun Gong secara total dengan menindas individu yang memperjuangkan hak mereka untuk mengamalkan kepercayaan tersebut. Terdapat banyak bukti yang menunjukkan PKC terus menindas dan menganiaya pengamal Falun Gong”.

Tambah pegawai tersebut, “Beribu-ribu pengamal Falun Gong telah ditahan, diganggu dan diseksa setiap tahun kerana mengamalkan kepercayaan mereka secara aman”.

Sumber : Minghui.org
Majoriti pengamal yang ditangkap akan ditahan tanpa sebarang perbicaraan untuk satu jangka masa yang lama. Malah, mereka turut dinafikan hak perundangan dan akan dijatuhi hukuman berat atas tuduhan palsu yang direka oleh PKC. Sebagai contoh, menerusi kes 11 orang pengamal Falun Gong yang dijatuhkan hukuman penjara baru-baru ini, mereka telah ditahan sejak 15 bulan yang lalu dan hanya dibicarakan pada Oktober 2021. Peguam yang mewakili kes mereka juga turut menerima tempiasnya apabila lesen mereka dilucutkan gara-gara mewakili pengamal Falun Gong.

11 individu ini dilaporkan ditahan ketika menjalankan tugas mereka sebagai wartawan yang merakamkan kesan wabak COVID-19 pada peringkat awal dan berkongsi imej rakaman tersebut dengan The Epoch Times. Mahkamah Beijing telah mendakwa mereka dengan kesalahan jenayah berat iaitu “mensabotaj undang-undang dan ketenteraman”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 230122_imprisoninnocents_02-1024x575.jpg
Xu Na, salah seorang pengamal Falun Gong yang dipenjarakan selama 8 tahun gara-gara mengamalkan kepercayaan agamanya. Sumber : The Epoch Times

Sementara itu, memetik kenyataan Senator Rick Scott (R-Fla.) kepada The Epoch Times, “PKC tidak henti-henti menentang kumpulan minoriti agama dalam kempennya. Serangan terbaru ke atas ahli Falun Gong yang cuba memberikan maklumat tentang wabak ini adalah bukti terkini serangan kasar PKC. Hal ini sekali gus memberikan banyak sebab untuk kita memutuskan hubungan dan berhenti menyokong rejim jahat ini”.

Xu Na, pelukis dari Beijing berusia 53 tahun merupakan salah seorang pengamal yang menghadapi hukuman penjara paling berat. Sepanjang 8 tahun berada dalam tahanan, Xu Na telah mengalami pelbagai bentuk penyeksaan yang dilakukan oleh anggota polis. Antaranya, kakinya ditarik sehingga 180 darjah dan tiga banduan diarahkan untuk duduk di atas kaki dan belakangnya bagi menimbulkan kesakitan yang luar biasa.

Xu Na dan Yu Zhou. Sumber: Minghui.org

Mendiang suami Xu Na iaitu Yu Zhou merupakan seorang pemuzik dan telah meninggal dunia selepas dua minggu menjadi tahanan polis menjelang Sukan Olimpik Musim Panas Beijing 14 tahun lalu.

Levi Browde, pengarah eksekutif di Pusat Maklumat Falun Dafa turut mengkritik tindakan PKC yang seolah-olah sengaja mencipta publisiti sebegini bagi menyampaikan satu mesej kepada dunia.

Sumber : Kevin Frayer / Getty Images

“Fikirkanlah, PKC mengambil keputusan untuk menghukum Xu sewaktu negaranya menjadi tumpuan dunia – tiga minggu sebelum Sukan Olimpik bermula. PKC seolah-olah sengaja ingin menunjukkan kepada dunia bahawa pihaknya akan memenjarakan pengamal Falun Gong sesuka hati dan tiada siapa yang dapat menghalang mereka. Kita tidak boleh membiarkan perkara seperti itu daripada terus berlaku”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI