32 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalBAM sahkan terima surat peletakan jawatan daripada Lee Zii Jia

BAM sahkan terima surat peletakan jawatan daripada Lee Zii Jia

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengesahkan bahawa pihaknya telah menerima surat peletakan jawatan daripada pemain perseorangan negara, Lee Zii Jia pada 11 Januari lalu.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Presiden BAM, Tan Sri Norza Zakaria.

Berhubungan dengan keputusan itu, pihaknya ada mengadakan beberapa sesi perbincangan dengan Zii Jia bagi memujuknya untuk kekal bersama skuad kebangsaan, memandangkan pemain itu sudah bersama BAM sejak dirinya berusia 13 tahun.

BAM juga difahamkan berhasrat untuk membawa Zii Jia ke peringkat yang lebih tinggi bagi membolehkannya menjadi seperti Datuk Lee Chong Wei.

“Dia baru saja memenangi satu gelaran Seluruh England pada tahun 2020 dan seharusnya dia kekal fokus dan kekal bersama BAM”.

“Namun dia mengatakan bahawa dirinya bukan Chong Wei dan tidak boleh tahan tekanan”, ulas Norza lanjut.

“Saya memanggil mesyuarat Ahli Majlis BAM pada 17 Januari untuk mendengar permasalahan yang kita hadapi ini kerana dia adalah aset utama kita”.

“Sudah tentu kita tidak mahu lihat masa depan dia dipersia-siakan. Selepas kita mendengar penjelasan semua pihak, majlis sudah berbincang dan mengeluarkan satu keputusan.

Jelasnya lagi, mandat sudah diberikan kepada Timbalan Presiden BAM, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos untuk membuat satu sidang media pada 21 Januari ini.

Lee Zii Jia tidak menyembunyikan bahawa faktor tekanan yang diterimanya sebagai pemain perseorangan lelaki nombor satu negara agak hebat, lantas membuat keputusan itu.

Mengulas lanjut, pemain badminton nombor tujuh dunia itu turut menafikan dakwaan bahawa dirinya memberontak. Katanya, jika dirinya memberontak, kita semua tidak akan melihatnya berlatih di pusat latihan BAM sebelum ini.

Difahamkan bahawa Zii Jia mahu mencapai apa yang diinginkannya dengan caranya sendiri secara profesional.

Dalam pada itu, Norza turut mengakui secara peribadi bahawa dirinya kecewa dengan keputusan Zii Jia namun BAM pada masa yang sama akan cuba memahami situasi pemain itu tanpa sebarang prejudis.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI