31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalLelaki kini usia 30 tahun dedah masih terima royalti cecah RM1500 sebulan...

Lelaki kini usia 30 tahun dedah masih terima royalti cecah RM1500 sebulan melalui watak ‘budak lelaki Ireland’ dalam filem Titanic

Pelakon kanak-kanak yang membawa watak ‘budak lelaki Ireland’ dalam Titanic mendedahkan dia masih menjana pendapatan daripada filem itu walaupun 25 tahun telah berlalu.

Reece Thompson, yang kini berusia 30 tahun muncul dalam filem ikonik itu ketika dia baru berusia lima tahun, memainkan watak penumpang kelas ketiga yang meninggal dunia bersama keluarganya apabila kapal Titanic tenggelam kerana melanggar aisberg.

@TitanicMovie/Twitter

Dalam adegan tragedi Titanic, budak lelaki itu bersama ibu dan kakaknya adalah antara ramai penumpang yang menunggu pintu kelas ketiga dibuka.

Bagaimanapun, mereka tidak pernah sampai ke dalam bot penyelamat yang kemudian dilihat berada di dalam kabin di mana ibu dan anak-anaknya telah meninggal dunia secara tragis.

Reece kini bekerja sebagai pengarah pemasaran digital di Brian Head Resort, sebuah pusat peranginan ski di Utah, Amerika Syarikat.

Reece Thompson/Facebook

Bermula sebagai model kanak-kanak apabila penjaganya menandatangani kontrak dengan ejen bakat selepas memenangi satu pertandingan.

Ejen itu memberi ibu Reece pilihan sama ada untuk membintangi iklan petrol atau muncul dalam peranan kecil untuk filem Titanic.

“Ibu saya berkata: ‘Mari kita lakukannya. Ia akan menjadi hebat. Walaupun filem itu mungkin jadi jelik, kita akan menontonnya.’ Jelas sekali, ia akhirnya pecah panggung menjadi popular, jadi itu bukan keputusan yang buruk di pihaknya, itu sudah pasti,” katanya kepada Business Insider.

Jenette Goldstein/Pinterest

Akhirnya, ia menjadi keputusan yang baik kerana bekas pelakon kanak-kanak ini masih menerima cek royalti untuk penampilannya dalam filem blockbuster itu.

Reece berkata, “Ia pelik kerana tidak pernah terfikir dalam kepala saya lagi. Ia bukan seperti, ‘Oh, bila lagi saya akan mendapat cek ‘Titanic’ baharu?’ Tetapi apabila ia berlaku, seperti, ‘Oh, baguslah, ada tambahan AS$100 (RM418)’ dalam akaun saya.”

“Terdapat beberapa kali seperti : ‘Oh, wow, itu cek AS$250 (RM1,045)’. Filem ini berusia 12 tahun. Itu agak pelik. Tetapi harap-harap, mereka terus memainkannya kerana itu bermakna lebih banyak wang untuk saya,” kata Reece.

Reece pada asalnya dibayar AS$30,000 (RM125,340) untuk peranannya dalam filem itu, dengan wang itu disimpan selamat dalam akaun dan digunakan untuk perbelanjaan pendidikan, membeli kereta dan sara hidupnya.

@TitanicMovie/Twitter

Gaji yang diterimanya amat jauh berbeza dengan AS$2 juta (RM8.36 juta) yang dilapor dibayar kepada bintang Kate Winslet, dan AS$2.5 juta (RM10.45 juta) yang dibayar kepada aktor Leonardo DiCaprio untuk filem itu.

Reece menjelaskan pada tahun-tahun sejurus selepas tayangan filem itu, cek royaltinya berada dalam ‘sedikit ribuan’ ​​dengan lonjakan ketika versi VHS dan DVD filem itu dikeluarkan pada tahun 1998 dan 1999.

Filem itu dikeluarkan semula dalam bentuk DVD pada tahun 2005, dan pelancaran Blu-ray pada tahun 2012, walaupun Reece berkata secara mengejutkan dia tidak menerima banyak selepas keluaran semula Titanic versi 3D 2012.

@ParamountPics/Twitter

Titanic diterbitkan pada tahun 1997 lakonan Leonardo DiCaprio dan Kate Winslet, memenangi 11 Oscar dalam Anugerah Akademi dan merupakan filem pertama yang meraih kutipan lebih AS$1 billion (RM4.18 bilion) di box office dan kekal sebagai filem dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman selain Avatar pada tahun 2010.

Berikutan tayangan semula pada tahun 2012 sempena Ulang Tahun ke-100 tragedi Titanic, box office filem itu melonjak kepada lebih AS$2 bilion (RM8.36 bilion).

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI