31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalPistol pintar diperkenalkan di Amerika Syarikat, akan mula memasuki pasaran besar senjata...

Pistol pintar diperkenalkan di Amerika Syarikat, akan mula memasuki pasaran besar senjata api

Pistol pintar yang hanya boleh digunakan oleh pengguna yang ditetapkan akhirnya akan berada di kalangan pengguna Amerika Syarikat. Selama 20 tahun, kebolehpercayaan senjata pintar sentiasa dipersoalkan, mendakwa ia menimbulkan kebimbangan bahawa kerajaan akan menggunakannya sebagai penguatkuasaan peraturan baharu.

Syarikat LodeStar Works memperkenalkan pistol pintar 9mm kepada para pemegang saham dan pelabur di Boise, Idaho. Sementara sebuah syarikat yang berpangkalan di Kansas, SmartGunz juga mendedahkan pihak berkuasa dan penguatkuasa undang-undang sedang menguji produk ini, pistol pintar yang sama dengan LodeStar Works tetapi dengan model yang lebih ringkas.

Kedua-dua syarikat berharap untuk melancarkan pistol pintar komersial pada tahun ini.

Pistol pintar keluaran Armatix dari Jerman (Gambar oleh JOERG KOCH/DDP/AFP/Getty Images)

Pengasas bersama LodeStar Works, Gareth Glaser berkata beliau terinspirasi selepas mendengar tentang kematian kanak-kanak ketika bermain senjata api apabila dibiarkan tanpa pengawasan. Pistol pintar boleh menghalang tragedi sedemikian dengan menggunakan teknologi khusus untuk mengenal pasti pengguna yang sah dan tidak aktif sekiranya seseorang yang tidak dinyatakan cuba menembak pistol itu.

Pistol pintar ini sekaligus mampu mengurangkan kejadian bunuh diri, kehilangan atau kecurian senjata api dan menyediakan tahap keselamatan lebih tinggi untuk anggota polis dan pegawai penguatkuasa lain yang bimbang sekiranya senjata api mereka dirompak.

Tetapi usaha untuk membangunkan senjata pintar telah terhenti apabila Smith & Wesson memboikot; produk syarikat Jerman digodam; undang-undang New Jersey yang bertujuan mempromosikan senjata pintar telah menimbulkan kemarahan penyokong Pindaan Kedua Perlembagaan Amerika Syarikat kerana takut dipaksa untuk melepaskan hak terhadap senjata api biasa dan memihak kepada senjata pintar.

Pistol pintar LodeStar didedahkan akan dijual pada harga AS$895 (RM3,740).

Reuters melaporkan pegawai penguatkuasa menguji pistol pintar itu, dan prototaip generasi ketiga, tanpa sebarang masalah.

Gareth Glaser mengakui akan terdapat beberapa cabaran tambahan apabila ia melibatkan pengeluaran secara besar-besaran. Tetapi percaya bahawa selepas bertahun-tahun melakukan percubaan dan kesilapan, teknologi telah cukup maju dan mikroelektronik di dalam senjata itu kini dapat dilindungi dengan lebih baik.

“Kami akhirnya merasakan telah mencapai tahap di mana kami boleh … melancarkannya,” kata Glaser.

Kebanyakan pistol pintar prototaip awal menggunakan pembuka kunci cap jari, atau pengenalan frekuensi radio (RFID), yang boleh ditembak hanya apabila cip di dalam pistol sepadan dengan isyarat daripada cip lain yang dipakai pada cincin atau gelang.

Gambar oleh Reuters

LodeStar menyepadukan kedua-dua pengimbas cap jari dan cip komunikasi NFC yang diaktifkan melalui aplikasi telefon pintar, serta pad kemasukan kod PIN. Pistol pintar ini boleh digunakan oleh beberapa orang yang mempunyai kod PIN yang sah.

Pengimbas cap jari boleh membuka kunci pistol dalam mikro saat, tetapi memandangkan ia mungkin tidak berfungsi dalam keadaan basah atau keadaan teruk yang lain, pad PIN ialah kaedah sandaran untuk membuka kunci. LodeStar tidak menunjukkan cara pemadanan NFC akan berfungsi, tetapi ia boleh berfungsi sebagai sandaran kedua, membolehkan pengguna membuka kunci pistol secepat mungkin melalui telefon pintar mereka.

SmartGunz tidak mendedahkan agensi penguatkuasa undang-undang yang sedang menguji senjatanya. Senjata ini dilindungi oleh pengenalan frekuensi radio (RFID). Senator Tom Holland, anggota Demokrat Kansas, berkata SmartGunz telah membangunkan pistol pintar yang akan dijual pada harga AS$1,795 (RM7,500) untuk penguatkuasaan undang-undang dan AS$2,195 (RM9,170) untuk orang awam. Senator Tom Holland adalah salah seorang pengasas syarikat.

Biofire yang berpangkalan di Colorado juga sedang membangunkan senjata pintar dengan teknologi pengimbas cap jari.

Tetapi ramai yang ragu-ragu dengan percaya bahawa keadaan itu terlalu mengerikan buat seseorang yang sedang mencuba-cuba menggunakan pistol untuk melindungi keluarga atau pegawai polis di tempat kejadian dalam krisis.

Persatuan industri senjata api, National Shooting Sport Foundation (NSSF), berkata pihak mereka tidak akan membantah selagi kerajaan tidak mewajibkan penjualan senjata api pintar.

“Pihak lain cenderung menggunakan senjata pintar kerana mereka menggunakan senjata pintar untuk melarang segala perkara yang tidak pintar,” kata Scott Bach, pengarah eksekutif New Jersey Rifle & Pistol Clubs. “Perkara berkaitan senjata api itu ‘membangkitkan lelaki bersenjata.”

Lawrence Keane, naib presiden kanan National Social Security Fund berkata, “Jika dalam kerjaya saya, setiap kali saya mendengar seseorang berkata berkenaan pistol pintar kepada kami, saya mungkin sudah boleh bersara sekarang.”

Gambar oleh Reuters

Kemasukan senjata api tradisional ke pasaran pada masa hadapan boleh mencetuskan undang-undang New Jersey yang digubal pada 2019 yang memerlukan semua kedai senjata api di negeri itu hanya menawarkan senjata pintar sebaik sahaja ia tersedia. Undang-undang 2019 menggantikan undang-undang 2002 yang melarang penjualan mana-mana pistol selain pistol pintar.

Apabila Smith & Wesson mencapai perjanjian dengan kerajaan Amerika Syarikat pada tahun 1999 yang berjanji untuk mempromosikan pembangunan senjata pintar, antara langkah keselamatan yang lain, NRA telah melancarkan boikot yang menyebabkan syarikat itu kehilangan hasil.

Pada tahun 2014, syarikat Jerman, Armatix melancarkan pistol pintar berkaliber 22, tetapi ia telah ditarik balik dari kedai selepas penggodam menemui cara untuk mengganggu isyarat radio (RFID) pistol dari jarak jauh dengan menggunakan magnet untuk menembak apabila ia sepatutnya dikunci.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI