31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalKJ : Malaysia tak mampu laksanakan ‘lockdown’

KJ : Malaysia tak mampu laksanakan ‘lockdown’

Kebanyakan negara kini kembali melaksanakan perintah berkurung susulan peningkatan kes jangkitan COVID-19 varian Omicron.

Malaysia dalam pada itu tidak mampu menggunakan pendekatan sama dengan melaksanakan perintah berkurung dalam menangani pandemik.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, tindakan berkenaan ternyata memberi implikasi terhadap ekonomi dan akan menjejaskan kebajikan rakyat.

“Malaysia tidak mampu melaksanakan perintah berkurung daripada aspek ekonomi dan kebajikan rakyat. Strategi kita adalah mitigasi”.

“Kita perlu menguruskan kes positif dengan berkesan, tingkatkan vaksinasi, patuhi SOP, #TRIIS supaya kadar kematian, penggunaan ICU dan kemasukan ke hospital berkurangan”.

Tambahnya lagi, tindak balas menggunakan kaedah yang berkesan perlu dilakukan namun ia tidaklah keterlaluan.

“Kita buka sempadan kerana ia diperlukan oleh rakyat kita yang belajar, berniaga di luar negara, dan juga untuk mereka yang datang berniaga di sini”.

“Sampai bila kita hendak tutup sempadan? Kita sudah buka, seboleh mungkin kita bergerak ke hadapan”.

“Kita tidak toleh ke belakang, sebab itu saya cakap don’t mention the ‘L’ (lockdown) word. Lockdown itu kita toleh ke belakang”.

Ujar beliau, dirinya dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham sememangnya mengelakkan perintah berkurung daripada dilaksanakan semula.

“Sudah tentu kalau kita laksanakan lockdown, kita boleh dapat kes sifar, kita menang. Tapi apa guna?”

“Penduduk terkesan dengan masalah kesihatan mental dan negara berdepan pula dengan ketidakstabilan ekonomi”, ujarnya lagi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI