31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBisnes & EkonomiTelefon pintar BlackBerry secara rasmi menamatkan operasi

Telefon pintar BlackBerry secara rasmi menamatkan operasi

Jika dahulu telefon jenama BlackBerry menjadi fenomena namun kini secara rasminya syarikat terbabit sudah pun menamatkan servis dan perkhidmatannya.

Terdahulu, telefon jenama ini menjadi kegilaan anak muda di zaman sekitar 2000-an ekoran aplikasi khasnya – BlackBerry Messenger (BBM) yang hanya digunakan oleh pengguna mereka sahaja.

Bahkan apa yang menjadi nilai tambah dan istimewanya telefon pintar BlackBerry ini adalah papan kekunci QWERTY yang telah digunakan, disaat telefon jenama lain masih belum menggunakannya.

Difahamkan bahawa BlackBerry sudah menghentikan sistem operasi peranti pada model keluarannya seperti BlackBerry 10, 7.1 OS dan produk keluaran sebelumnya bermula 4 Januari lalu.

“Selepas tarikh ini, peranti-peranti yang menggunakan servis dan perisian tersenarai sudah tidak lagi berfungsi walaupun menggunakan sambungan Wi-Fi”.

“Pemberhentian servis ini termasuk untuk penggunaan data, panggilan telefon, SMS dan panggilan kecemasan”, jelas syarikat tersebut.

Menurut syarikat itu, perkhidmatan lain yang turut ditamatkan adalah seperti BBM, BlackBerry e-maill, BlackBerry ID, BlackBerry Protect dan lain-lain.

Pun begitu, peranti BlackBerry yang menggunakan data perisian Android masih boleh digunakan lagi, termasuklah model BlackBerry Priv, BlackBerry KEYone dan BlackBerry KEY2.

Ini bermakna, peranti yang tidak menggunakan data perisian Android tidak lagi boleh mengakses data, menghantar sistem pesanan ringkas (SMS), mengakses internet atau membuat sebarang panggilan termasuklah panggilan kecemasan.

Sebahagian besar pengguna sudah beralih daripada terus menggunakan BlackBerry semenjak keluaran terakhir sistem operasi itu dilancarkan pada tahun 2013.

Pada September 2020, syarikat itu dikatakan sedang berusaha untuk memberi tumpuan kepada penyediaan perisian dan perkhidmatan keselamatan kepada perusahaan dan pemerintah di seluruh dunia di bawah jenama BlackBerry Limited.

Ringkasnya, kebanyakan model BlackBerry sudah dihentikan penjualan sejak tahun 2016, namun syarikat itu tetap melesenkan jenamanya kepada syarikat OnwardMobility – sebuah syarikat peranti keselamatan bagi telefon pintar di Texas.

Siapa sangka jenama yang pernah menguasai dunia telefon pintar dan menjadi kegilaan orang ramai kini sudah tiada lagi.

Kedatangan iPhone dan Android ternyata menjadikan populariti BlackBerry kian merudum dan menyepi, sehingga menamatkan perkhidmatannya.

BlackBerry kini hanya tinggal kenangan. Selamat tinggal BlackBerry!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI