31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiAtlet berbasikal Terengganu jadi wanita pertama Asia Tenggara sertai pasukan berbasikal bertaraf...

Atlet berbasikal Terengganu jadi wanita pertama Asia Tenggara sertai pasukan berbasikal bertaraf dunia di Sepanyol

Atlet berbasikal dari Terengganu, Siti Nur Alia Mansor melakar sejarah tersendiri apabila menjadi pelumba wanita pertama negara dan Asia Tenggara terpilih untuk menyertai pasukan berbasikal jelajah dunia, Canyon-SRAM Racing Team yang berpangkalan di Sepanyol.

Gadis berusia 21 tahun itu berkata, tawaran kontrak selama setahun daripada pasukan terkemuka itu tentunya bagaikan ‘mimpi’ yang menjadi nyata dalam hidupnya.

Menurutnya, pada bulan Jun tahun lalu, dia telah dihubungi oleh Adam Szabo iaitu bekas jurulatih Terengganu Cycling Team (TSG) yang kini melatih pasukan Canyon-SRAM Racing Team.

“Beliau menyatakan minat untuk mengetengahkan bakat saya bersama pasukan mereka”, ujar Siti Nur Alia.

“Saya mengambil masa sebulan untuk bersetuju selepas memikirkan masa depan dan perkembangan kerjaya dalam arena berbasikal”, katanya semasa majlis meraikan kejayaannya di Wisma Darul Iman.

Di majlis berkenaan, Siti Nur Alia yang juga merupakan atlet Sukan Malaysia (SUKMA) Terengganu turut menerima sumbangan wang saku RM3,000 daripada Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah.

Wan Sukairi berkata kerajaan negeri melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu akan meneruskan pemberian elaun bulanan RM1,500 kepada Siti Nur Alia selama setahun.

“Kami amat bersyukur pasukan baharu Alia bersedia untuk membenarkan beliau kembali pada April untuk menyertai SUKMA.

“Jadi kami berharap beliau akan menggunakan peluang tersebut untuk menimba pengalaman berharga di sana dan mengharumkan nama negeri sepanjang SUKMA 2020 yang dijangkakan berlangsung pada Jun”, tambahnya.

Disebalik keterujaan dalam mengembangkan karier ke luar negara, Siti Nur Alia pada masa yang sama turut berasa gugup dan gementar kerana bakal beraksi dengan rakan sepasukan yang berpengalaman luas.

“Ia adalah batu loncatan atau permulaan untuk saya mengejar impian yang lebih besar iaitu beraksi di pentas sukan terbesar – Olimpik”, katanya.

“Saya akan membalas pengorbanan dan jasa semua pihak termasuklah keluarga, jurulatih dan keluarga besar basikal Terengganu dengan mengharumkan nama Terengganu dan Malaysia di pentas dunia suatu hati nanti”, azamnya.

Siti Nur Alia dijangka akan berlepas ke Jerman pada 13 Januari akan datang, sebelum menuju ke Sepanyol.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI