31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaMengapa ada yang menganggap ‘mata kecil’ tidak cantik, tanya China

Mengapa ada yang menganggap ‘mata kecil’ tidak cantik, tanya China

“Adakah saya tidak layak menjadi Cina hanya kerana saya mempunyai mata yang kecil?”

Itulah yang ditulis oleh model kelahiran China Cai Niangniang dalam hantaran di media sosial baru-baru ini, selepas gambar lamanya menjadi tular atas semua sebab yang salah.

Selama beberapa hari model ini telah diserang dalam talian kerana “sengaja menyinggung perasaan” dan “tidak patriotik”, kerana kemunculannya dalam beberapa siri iklan untuk jenama makanan ringan China, Three Squirrels.

Tangkap Skrin / Weibo

‘Jenayah’ yang dilakukannya? Kerana mempunyai mata yang sepet.

Sesetengah pengguna media sosial menjadi sangat marah sehingga syarikat itu akhirnya mengalih keluar iklan dalam talian, dan menyiarkan permohonan maaf kerana membuat orang ramai “berasa tidak selesa”.

Tetapi Cai berkata dia tidak tahu apa yang telah dilakukannya untuk menjadi mangsa buli siber, sambil menyatakan bahawa dia “hanya menjalankan tugas” sebagai seorang model.

“Wajah dan penampilan saya diberikan oleh ibu bapa,” tulis model berusia 28 tahun itu di platform Weibo.

“Adakah saya menghina China pada hari saya dilahirkan hanya kerana paras rupa saya?” soal Cai.

‘Barat tidak lagi mempunyai hak mutlak untuk berkata’

Iklan itu, yang asalnya dirakam pada tahun 2019, dicari dan dibangkitkan oleh netizen nasionalis di tengah-tengah tempoh sensitiviti yang meningkat dalam talian di China berhubung iklan yang menggambarkan orang Cina.

Pada bulan November, seorang jurugambar fesyen terkenal China memohon maaf atas “kejahilannya” selepas gambar yang diambil untuk jenama mewah Perancis, Dior mencetuskan reaksi balas dan kecaman para netizen. Ia menampilkan model Cina dengan mata yang sepet.

Dalam beberapa hari kebelakangan, terdapat beberapa insiden kemarahan di media sosial berhubung iklan Mercedes-Benz dan Gucci yang memaparkan wanita Cina yang bermata sepet.

Di tengah-tengah rasa nasionalisme dalam talian yang semakin meningkat dan sentimen anti-Barat di China, ada yang menganggap iklan ini sebagai contoh sentimen perkauman terhadap orang Cina. Dengan menampilkan model bermata sepet dengan sengaja, pengkritik berkata syarikat-syarikat ini mengekalkan stereotaip Barat terhadap wajah Cina.

Tangkap Skrin / Weibo

Ramai yang bertanya mengapa iklan ini tidak memaparkan jenis model yang lebih biasa dilihat dalam iklan di China yang mempunyai kulit cerah dan mata bulat yang besar, yang biasanya dianggap sebagai ciri kecantikan yang ideal di China.

China Daily baru-baru ini menekankan bagaimana “telah terlalu lama, kriteria kecantikan Barat dan cita rasa Barat serta suka dan tidak suka mendominasi estetika”. Ini termasuk menggambarkan wanita Asia dalam iklan sebagai mempunyai mata yang sepet, tulis mereka.

“Barat tidak lagi mempunyai hak mutlak atas segala-galanya,” bunyi pendapat itu.

“Orang Cina tidak perlu mengikut piawaian mereka tentang apa yang membentuk kecantikan dan jenis wanita yang dianggap cantik.”

Sebagai jenama China, Three Squirrels “sepatutnya mengetahui tentang sensitiviti pengguna China terhadap cara mereka digambarkan dalam iklan,” tambahnya.

Di tengah-tengah kontroversi itu ialah persepsi gambaran sedemikian menimbulkan stereotaip “mata sempit” orang Asia yang muncul dalam budaya Barat sejak abad ke-19, dan dianggap sangat menyinggung oleh kebanyakan orang Asia pada hari ini.

Di Hollywood, watak penjahat Asia Fu Manchu digambarkan dengan mata yang kecil dan sepet. Watak itu merangkumi dan mengekalkan “Yellow Peril”, idea perkauman bahawa budaya Asia mengancam masyarakat Barat.

“Memang ada sejarah yang panjang dalam penggunaan ‘mata sepet’ untuk mendiskriminasi orang Asia,” kata Dr Liu Wen dari Academia Sinica Taiwan.

Gambar oleh Getty Images

Penolakan pluralisme estetik

Tetapi desakan sebilangan orang Cina mengenai kecantikan ideal tertentu juga sangat berbeza dengan perdebatan global semasa mengenai kepelbagaian dan desakan untuk representasi wajah Asia yang lebih luas dalam media.

Pemerhati berkata walaupun boleh difahami sesetengah pengguna akan tersinggung dengan iklan tersebut, bantahan itu juga terlalu mudah kerana ia menolak idea bahawa sebenarnya terdapat banyak cara berbeza untuk kelihatan berwajah Cina.

“Menolak ‘mata sepet’ adalah fenomena yang sangat berbahaya, kerana ia adalah penolakan pluralisme estetik,” kata Dr Luwei Rose Luqiu dari Universiti Hong Kong Baptist.

“Ia adalah kecantikan yang menyekat yang tidak memenuhi piawaian tertentu,” beliau berpendapat.

Pakar juga menegaskan piawaian kecantikan tradisional di China sebenarnya mengutamakan mata sepet. Sebagai contoh, lukisan daripada apa yang secara meluas dianggap sebagai zaman keemasan China untuk seni dan budaya, iaitu dari zaman Dinasti Tang dari 618 hingga 907 Masihi, menonjolkan wanita dengan mata yang panjang dan sempit.

“Walaupun terdapat beberapa variasi merentas dinasti yang berbeza, mata yang lebih sempit lebih disukai di China purba,” kata Dr Jaehee Jung, pakar tingkah laku pengguna di Universiti Delaware.

Keutamaan semasa untuk mata bulat besar, ironinya, mungkin fenomena baru-baru ini yang dipengaruhi oleh Barat. Sesetengah pakar percaya peralihan terkini dalam piawaian kecantikan bermula sekitar akhir 1970-an, hasil pendedahan kepada pengiklanan dan dunia hiburan Barat ketika China membuka pintunya kepada dunia.

“Wanita di China kontemporari nampaknya menyokong kebanyakan piawaian Barat untuk kecantikan ideal wanita yang meresap dalam imej media,” kata Dr Jung.

Tangkap Skrin / Weibo

Pada masa kini, mata bulat yang besar sangat dihargai sehingga bukan lagi perkara luar biasa apabila wanita muda Cina memakai alat solek atau pun menjalani prosedur pembedahan kosmetik untuk menjadikan mata mereka lebih besar, seperti mencipta lipatan “kelopak mata berganda”.

Tetapi bagi Cai Niangniang, model yang menjadi pusat kontroversi terbaharu, berharap orang ramai boleh menjadi “lebih baik” kepada mereka yang kelihatan berbeza. Cai berkata dalam catatan Weibo miliknya bahawa tidak perlu menyerang walaupun mereka tidak menghargai penampilannya seperti mereka tidak yakin kepada diri sendiri.

“Mata saya memang begini, malah lebih kecil dalam kehidupan sebenar berbanding dalam iklan… Setiap orang ada daya tarikan tersendiri!” tulis Cai.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI