25 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPublic Bank keluar amaran waspada apabila pelanggan terima dua jenis SMS mencurigakan...

Public Bank keluar amaran waspada apabila pelanggan terima dua jenis SMS mencurigakan elak kecurian deposit

Public Bank baru-baru ini sekali lagi telah mengeluarkan notis yang mengingatkan para pelanggannya supaya berhati-hati dengan sebarang sistem pesanan ringkas (SMS) mencurigakan yang kononnya datang dari pihak bank berkenaan.

Public Bank memberi amaran terdapat pihak ‘scammer’ tidak bertanggungjawab telah menggunakan nama Public Bank untuk menghantar SMS palsu kepada orang ramai terutama para pelanggannya.

Sehubungan itu, Public Bank mengeluarkan amaran terkini supaya orang ramai sentiasa berwaspada.

Public Bank Online Security

SMS palsu itu menyatakan penerimanya telah membelanjakan ribuan ringgit menggunakan akaun Public Bank mereka. Sekiranya penerima tidak pernah melaksanakan transaksi tersebut, mereka perlu menghubungi nombor yang tertera dalam SMS tersebut.

Jika anda menerima SMS yang serupa seperti di atas, sila jangan balas untuk mengelakkan maklumat peribadi dan deposit anda dicuri ‘scammer’ berkenaan.

Jenis penipuan berupa mesej SMS ini cuba mengumpan anda untuk memberikan maklumat sulit dan butiran kewangan yang rahsia.

Public Bank Online Security

Sila jangan membalas atau menghubungi nombor telefon yang diberikan untuk mengelakkan maklumat peribadi dicuri.

Public Bank dalam notis berkenaan menegaskan kepada pelanggan agar tidak berinteraksi dengan mesej-mesej seperti yang tertera kerana ia berisiko untuk mencuri maklumat mengenai akaun bank anda.

Sekiranya mempunyai sebarang keraguan, anda boleh menghubungi nombor telefon di belakang kad bank atau perkhidmatan pelanggan Public Bank atau layari laman web rasmi Public Bank untuk menyemak nombor hubungan rasmi Public Bank.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI