28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalAhli keluarga pesakit demam berdarah Hantavirus melanda Xi'an menceritakan pengalaman dilayan dingin...

Ahli keluarga pesakit demam berdarah Hantavirus melanda Xi’an menceritakan pengalaman dilayan dingin pihak hospital

Semasa virus PKC atau COVID-19 sedang menular semula di Xi’an, Shaanxi, kes demam berdarah Hantavirus turut serius berlaku di wilayah tersebut. 

Seorang ahli keluarga pesakit tempatan memberitahu wartawan The Epoch Times bahawa sekurang-kurangnya sepuluh orang berada di ICU tempat bapanya dimasukkan ke hospital kerana demam berdarah Hantavirus. Ayahnya kini tidak lagi berada dalam senarai bahaya.

Lu Media melaporkan sejak awal musim sejuk, Xi’an telah menerima banyak kes demam berdarah. Pada 18 Disember, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Xi’an mengumumkan sejak kes pertama demam berdarah ditemui di Xi’an, ia sentiasa menjadi bandar di mana insiden demam berdarah memuncak, dan sumber utama jangkitan adalah Apodemus agrarius.

Epoch Times

Demam berdarah Hantavirus adalah penyakit bawaan tikus, dan ia tersebar secara langsung atau tidak langsung kepada manusia melalui air liur, air kencing dan najis serta rembesan lain yang mengandungi virus daripada tikus, atau menggigit manusia secara langsung. Secara klinikal, ciri-ciri penyakit ini ialah demam, pendarahan dan kerosakan pada buah pinggang. Penyakit ini bermula dengan cepat, bergejala teruk, merebak dengan pantas, berkos tinggi, dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

Pada 18 Disember, bapa Chen, Chen Kang (nama samaran) mengalami demam 38°C dan mengambil ubat selsema. Pada hari itu, dia terus berasa tidak selesa. Demam panas tidak hilang. Demam mula mencecah 39°C dan kemudian 40°C pada titik tertinggi.

Pada petang 19 Disember, Chen Kang dibawa ke Pusat Perubatan Antarabangsa Xi’an untuk rawatan dan diagnosis menyatakan dia mendapat Hantavirus Hemorrhagic Fever with Renal Syndrome (HFRS). Chen Kang kemudian dibawa menaiki ambulans ke Hospital Daerah Chang’an, Hospital Gabungan Pertama Universiti Xi’an Jiaotong.

Chen memberitahu wartawan The Epoch Times pada 21 Disember bahawa hospital itu menolak rawatan kerana tiada katil. “Ketika itu, ayah saya hampir terkejut.” Tiada seorang pun di hospital itu yang sudi membantu mereka.

“Saya sangat marah. Ayah saya dilayan begitu,” Chen berkata. Akhirnya, dia menghubungi rakannya. Melalui perakuan rakannya, ayah Chen akhirnya melalui prosedur kemasukan ke hospital.

Chen berkata, “Pada masa itu, ayah saya bersandar di dinding dan mencangkung di lantai. Dia langsung tidak boleh berjalan, sampai ke tahap itu.” Apabila mereka menyelesaikan semua prosedur kemasukan ke hospital, ayahnya tidak berdaya untuk bercakap dengan orang lain. 

“Saya tidak tahu. Keadaan itu benar-benar berbahaya. Sepuluh minit kemudian, orang mungkin boleh meninggal,” kata Chen.

Akhirnya, Chen Kang dibawa ke unit rawatan rapi untuk diselamatkan, dan dia terlepas daripada bahaya pada 21 Disember.

Chen berkata, mujurlah dia menghubungi seorang kenalan yang memperkenalkan ayahnya untuk cepat dimasukkan ke hospital. Untuk menyatakan sesuatu yang tidak baik, disebaliknya jika tidak pantas diselamatkan, ayahnya mungkin sudah tiada.

Chen mendedahkan,”Pada masa ini, saya difahamkan terdapat sekurang-kurangnya sepuluh orang di ICU, semuanya mengalami demam berdarah, termasuk seorang bapa dan anak lelaki. Kedua-dua lelaki dan wanita berusia dua puluhan dan ada yang berumur 40-an atau 50-an.” 

Chen juga berkata ICU Hospital Tangdu tidak dapat menempatkan pesakit. Chen Kang kini berada di bahagian kecemasan dan dimasukkan ke hospital semula.

Chen berkata ICU tidak membenarkan sesiapa masuk, dan ahli keluarga hanya boleh menunggu di pintu luar. Katanya ketika penilaian awal, bapanya mungkin telah bersentuhan dengan tikus atau makanan yang digigit tikus, atau najis tikus telah tercemar dengan makanan, dan kemudian memakannya menyebabkan penyakit itu.

Sumber pencarian utama keluarga Chen bergantung kepada Chen Kang. Chen berkata keadaan keluarganya tidak begitu baik. Mereka telah membelanjakan 50,000 yuan (RM33,000) dalam masa dua hari. Ubat berada di ICU sangat mahal. Sekarang beban keluarga sangat serius, baki hanya 20,000 yuan (RM13,000), dan sekarang Chen perlu mencari cara untuk membayar rawatan.

Epoch Times

Wartawan The Epoch Times menghubungi Hospital Daerah Chang’an untuk bertanyakan keadaan pesakit yang mengalami demam berdarah Hantavirus. Kemudian menghubungi CDC Xi’an, tetapi kedua-duanya tidak menjawab panggilan.

Seorang kakitangan Hospital Tangdu memberitahu wartawan, jabatan kecemasan telah ditutup. Mengenai rawatan demam berdarah dan isu-isu lain, bahagian perundingan perubatan telah dihubungi, tetapi panggilan sentiasa sibuk dan tidak dapat disambungkan.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit PKC dan Institut Penyelidikan Industri Huajing, jumlah kes demam berdarah wabak Hantavirus di China dari Januari hingga Ogos 2020 ialah 4,359 kes dengan jumlah kematian sebanyak 21 orang. Jumlah kes wabak demam berdarah di China pada tahun 2019 adalah 9,596 kes dengan 44 kematian, dan purata kadar kematian adalah 0.4%. Oleh kerana PKC sudah biasa menyembunyikan kebenaran, angka rasmi sentiasa dipersoalkan oleh dunia luar.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI