26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia bakal hadapi bencana alam luar jangkaan yang lebih kerap- pakar cuaca...

Malaysia bakal hadapi bencana alam luar jangkaan yang lebih kerap- pakar cuaca dan bencana

KUALA LUMPUR- Baru-baru ini kita menyaksikan banjir besar berlaku di beberapa negeri. Biasanya banjir hanya berlaku di negeri-negeri pantai timur tetapi kali ini ia berlaku di negeri-negeri lain seperti Selangor, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan hal tersebut membimbangkan banyak pihak.

Baru-baru ini pakar bencana alam dan cuaca tempatan memberi amaran kepada orang ramai supaya bersiap siaga kerana Malaysia akan terus berhadapan dengan bencana alam dengan lebih kerap pada masa akan datang.

Perkara itu dikongsi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad selepas mengadakan sesi libat urus bersama sekumpulan tujuh penyelidik berkenaan untuk membincangkan perkara itu.

Penyelidik tempatan juga meramalkan bahawa bencana alam mungkin akan turut berlaku di kawasan yang tidak dijangka.

“Kita tidak mungkin akan menikmati suasana yang aman daripada bencana alam pada masa depan. Jika dahulu, bencana alam mungkin berlaku sekali-sekala, namun kini ia lebih kerap dan turut melanda kawasan yang tidak difikirkan boleh berlaku bencana,” katanya dalam sidang akhbar perkembangan banjir, 29 Disember lalu.

Katanya, tiada siapa boleh bayangkan daerah Jelebu, Negeri Sembilan yang paling kering itu pun boleh dilanda banjir besar.

Abd. Latiff turut memaklumkan bahawa beliau ada menerima pelbagai cadangan, maklum balas dan penambahbaikan perlu daripada pakar dan penyelidik itu untuk dikemukakan kepada kabinet menteri kelak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI