25.4 C
Kuala Lumpur
Monday, August 15, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaTapir Malaya dilihat berkeliaran, redah banjir di kawasan perumahan

Tapir Malaya dilihat berkeliaran, redah banjir di kawasan perumahan

Hujan berterusan yang melanda Malaysia baru-baru ini telah mengakibatkan banjir besar, sekaligus melumpuhkan beberapa kawasan utama di Semenanjung.

Ekoran daripada bencana itu, ribuan penduduk telah kehilangan tempat tinggal. Bahkan haiwan peliharaan mahupun hidupan liar turut terjejas.

Tular sebelum ini satu video yang dikongsikan oleh akaun Twitter, @change_shade yang menunjukkan 2 ekor tapir berkeliaran di kawasan perumahan yang dilanda banjir.

Lokasi kejadian dipercayai di Pahang. “Kasihan haiwan liar. Dia pun tiada rumah”, tulis pengguna terbabit.

Video tersebut memaparkan 2 ekor tapir Malaya – seekor dewasa, seekor lagi masih kecil. Mereka dilihat berjalan meredah air banjir di hadapan rumah penduduk.

Haiwan liar tersebut ternyata keliru dan mungkin berasa tidak selamat, memandangkan mereka berada di kawasan yang tidak mereka kenali – bukannya di habitat asal.

Menurut International Union for the Conservation of Nature (IUCN), Tapir Malaya diklasifikasikan sebagai spesies terancam. Kali terakhir statusnya dinilai ialah pada November 2014, bermakna jumlah mereka boleh berkurangan secara drastik pada hari ini.

Terdapat hanya 2,499 ekor tapir dewasa khasnya di Selatan Thailand, Malaysia dan di Sumatera, Indonesia.

Mereka tinggal di kawasan padang rumput, tanah lembap dan hutan. Spesies ini juga boleh ditemui di sepanjang tebing sungai dan sering kali ditemui sendirian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI