26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupMengenakan busana tradisional gabungan Kadazan Papar dan Penampang, sarjana USM curi perhatian...

Mengenakan busana tradisional gabungan Kadazan Papar dan Penampang, sarjana USM curi perhatian ketika majlis konvokesyen

Istiadat konvokesyen adalah satu majlis rasmi penuh protokol, yang bertujuan untuk meraikan kejayaan graduan dalam menuntut ilmu. Biasa bersama jubah, hood dan mortar board, para graduan akan mengenakan pakaian formal atau pakaian kebangsaan yang sopan.

Seorang graduan sarjana yang berasal dari Sabah, Michelle Glory, menarik perhatian semua pada hari konvokesyennya apabila mengambil keputusan untuk mengenakan pakaian tradisional gabungan suku Kadazan Papar dan Kadazan Penampang yang cantik.

Michelle dengan sungguh anggun dan bergaya naik ke pentas untuk menerima ijazah sarjana ketika Majlis Konvokesyen Universiti Sains Malaysia yang ke-58 baru-baru ini. Pada hari itu, Michelle menjadi salah seorang graduan paling menarik perhatian dengan pakaian tradisionalnya yang amat cantik dan kreatif. 

Facebook

Tiga gambar majlis konvokesyen universiti itu menjadi tular di Facebook selepas kalangan warganet berasa amat kagum dan penuh memuji selepas melihat Michelle berjalan anggun memperagakan pakaian tradisional Sabah ketika menerima ijazah sarjananya, yang amat bijak disesuaikan dengan warna jubah dan hood berwarna kuning.

Michelle yang berusia 28 tahun adalah pelajar Sains Biologi di Universiti Sains Malaysia yang bekerja sebagai pembantu penyelidik di jabatan ini dan melengkapkan ijazah sarjananya.

Facebook

Sebelum ini, ketika pertama kali naik ke pentas untuk menerima ijazah sarjana muda, Michelle memakai gaun pengantin tradisional ibunya, tetapi dia tidak boleh memakainya sekali lagi, menurutnya kepada Sin Chew Daily.

“Ayah saya suku Kadazan Papar dan ibu saya Kadazan Penampang, jadi kali ini saya ingin menggabungkan pakaian dua suku ini di satu tempat,” katanya.

Facebook

“Bagaimanapun, protokol dan etika pemakaian majlis universiti itu menetapkan bahagian bawah badan tidak boleh pendek dan perlu melebihi paras lutut, jadi saya meminjam skirt yang lebih panjang daripada Persatuan Kadazan-Dusun Murut di Pulau Pinang,” jelasnya.

Michelle tidak menyangka gabungan kreatif pakaian tradisional dari suku Kadazan itu boleh menarik perhatian ribuan warganet. Beliau menyatakan rasa bangga serta berpuas hati kerana lebih ramai orang kini mengenali dan menyukai busana tradisional yang unik dan cantik dari Sabah.

Michelle Glory berkata beliau akan terus memakai pakaian tradisional Sabah yang lain pula apabila naik ke pentas untuk menerima ijazah PhD pada hari konvokesyen di masa hadapan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI