26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupMelihat ibunya mati dibunuh, anak badak sumbu tidak boleh berhenti menangis walaupun...

Melihat ibunya mati dibunuh, anak badak sumbu tidak boleh berhenti menangis walaupun cuba ditenangkan

Manusia dan ketamakan mereka memang tidak boleh dihentikan. Ada yang sanggup melakukan apa sahaja demi duit walaupun mereka perlu memburu dan membunuh haiwan. Perbuatan seperti ini lah yang telah menyebabkan seekor anak badak sumbu kematian ibunya.

Apa yang berlaku ialah seekor badak sumbu telah dibunuh untuk diambil tanduknya dan kejadian itu telah disaksikan oleh anaknya yang baru berusia empat bulan. Menyaksikan semua itu berlaku di depan mata membuatkan anak badak itu sangat sedih.

Insiden itu berlaku di Savannah, Afrika Selatan. Sekumpulan kakitangan Yayasan Hidupan Liar David Shepherd menjalankan tugas pada tahun 2018. Mereka memotong tanduk badak sumbu untuk mengelakkan haiwan-haiwan itu daripada diburu dan dibunuh oleh pemburu haram.

Namun begitu, mereka terlewat untuk melakukannya ke atas badak sumbu yang dibunuh. Ketika itu mereka ternampak seekor anak badak sumbu sedang duduk dan ‘menangis’ di sisi bangkai ibunya yang baru mati.

Melihat kesedihan anak badak sumbu, pekerja-pekerja itu telah meletakkan tuala di kepalanya untuk menenangkannya, tetapi ia masih tidak dapat berhenti menangis.

Ada pekerja sedih melihat apa yang berlaku. Mereka memberitahu bahawa hari tersebut adalah hari yang paling menyayat hati buat mereka semua.

Anak badak sumbu itu kemudian diberi nama ‘David’ sempena nama yayasan tersebut. Anak badak sumbu itu kemudian dibawa berpindah dari kawasan tersebut dan akan dijaga dengan baik.

Sehingga kini, aktiviti memburu badak secara haram masih berlaku. Ribuan badak sumbu diburu setiap tahun untuk mendapatlan tanduk mereka. Tidak hairanlah spesies ini semakin pupus dan terancam.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI