31.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaGlobalJenayah penuaian organ di China akan menjadi tumpuan pada Hari Hak Asasi...

Jenayah penuaian organ di China akan menjadi tumpuan pada Hari Hak Asasi Manusia

Penggubal undang-undang dan pakar akan memberi penekanan secara menyerlah mengenai pembunuhan berskala industri di China terhadap tahanan kerohanian untuk organ mereka dalam webinar akan datang sempena Hari Hak Asasi Manusia Antarabangsa.

Acara itu yang akan diadakan pada 10 Disember 2021, akan meneroka bagaimana Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah “gagal melindungi manusia daripada jenayah yang keji ini,” menurut jemputan acara. 

Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), sebuah kumpulan penasihat yang berpangkalan di Washington, menganjurkan webinar itu.

Pengamal Falun Gong dalam perarakan ulang tahun ke-22 memperingati penganiayaan Falun Gong di China, di Brooklyn, New York pada 18 Julai, 2021. (Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times)

Rejim China telah melakukan penuaian organ secara paksa daripada tahanan kerohanian selama bertahun-tahun, dan pada skala yang besar, ketika memetik keputusan dan laporan Tribunal China—tribunal rakyat bebas yang dipengerusikan oleh Sir Geoffrey Nice—dalam penghakiman akhir (pdf), yang diputuskan pada 2019.

Laporan Tribunal China menyatakan adalah “pasti” organ itu diperolehi daripada pengamal Falun Gong yang dipenjarakan dan mereka “mungkin sumber utama.” Falun Gong, juga dikenali sebagai Falun Dafa, adalah disiplin kerohanian yang melibatkan latihan meditasi dan ajaran moral berdasarkan tiga prinsip teras: Sejati, Baik, Sabar. Pengamal Falun Gong telah dianiaya secara kejam oleh rejim komunis China sejak tahun 1999.

Jemputan webinar menyatakan ketika dunia menghampiri ulang tahun ke-73 Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat, ia menghadapi “apa yang tujuan Deklarasi itu direka untuk mencegah—penyembelihan kejam pengamal Falun Gong serta tahanan agama dan kerohanian lain di China untuk organ mereka.”

Dakwaan Parti Komunis China (PKC) membunuh pengamal Falun Gong untuk menjual organ mereka bagi memenuhi industri pemindahan organ muncul buat pertama kali pada tahun 2006. Sejak itu, banyak penyiasatan yang dijalankan telah mengesahkan butiran mengerikan tentang kekejaman ini.

Penuaian organ amat menguntungkan PKC. Semasa perbicaraan 29 November di hadapan Jawatankuasa Hak Asasi Manusia dalam Parlimen Eropah, Sir Geoffrey Nice berkata rejim China boleh memperolehi sehingga setengah juta dolar daripada setiap mayat mangsa.

Kempen penindasan sistemik PKC terhadap pengamal Falun Gong telah dilabelkan sebagai “cold genocide” oleh pakar, disebabkan usaha berterusan dan beransur-ansur rejim untuk memusnahkan kumpulan agama dalam tempoh dua dekad. Istilah ini digunakan bertentangan dengan “hot genocide” yang bertujuan untuk menghapuskan kumpulan tertentu dalam tempoh yang singkat.

“Bagaimanakah kita bertindak balas terhadap pelanggaran yang begitu berat?” soal jemputan acara.

Menurut Dr Torsten Trey, pengarah eksekutif DAFOH, apabila berurusan dengan PKC, jawapannya terletak kepada tidak dapat menahan diri.

“Menyenangkan hati China adalah dengan menutup mulut tentang hak asasi manusia yang asas, tidak pernah membuahkan sebarang perubahan,” kata Dr. Trey kepada The Epoch Times

“Sebaliknya, dunia perlu berdiri bersama, bertekad dan menuntut dari China supaya menghentikan penuaian organ secara paksa daripada pengamal Falun Gong yang masih hidup,” ujarnya.

Webinar global kini telah dibuka untuk pendaftaran. Penceramah jemputan termasuk penggubal undang-undang global, seperti Rep. Scott Perry (R-Pa.) dari Amerika Syarikat, Ahli Parlimen Kanada Garnett Genuis dan Lord Philip Hunt dari United Kingdom. Mereka adalah penyokong undang-undang yang akan melarang warga Kanada dan British untuk menjadi penerima organ yang dituai daripada tahanan kerohanian di China.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI