26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaGaya HidupSaranan pakar tentang masa yang paling sesuai untuk mengambil makanan tambahan

Saranan pakar tentang masa yang paling sesuai untuk mengambil makanan tambahan

Ramai antara kita yang memilih untuk mengambil makanan tambahan atau suplemen. Ada yang mengambil suplemen dalam bentuk cecair dan kebanyakannya pula lebih selesa dengan suplemen tablet. Tidak kira apa pun jenis suplemen, anda sebenarnya dinasihatkan utnuk mengambil suplemen pada waktu yang sesuai. Hal ini supaya anda boleh mengoptimumkan kebaikan yang ada dalam suplemen yang diambil.

Berikut adalah masa yang disarankan untuk mengambil suplemen serta cara yang betul untuk mengambil suplemen:

Suplemen Pada Waktu Pagi

Petua: dua daripada suplemen pagi; vitamin E dan CoQ10—harus diambil bersama lemak yang sihat. Pakar diet mencadangkan untuk mengambil roti bakar avokado atau ‘smoothie’ hijau dengan avokado atau minyak kelapa sebagai pilihan sarapan pagi yang mengandungi lemak sihat.

Vitamin B: Ini adalah penggalak tenaga anda termasuk thiamin, riboflavin, niasin, asid pantotenik, piridoksin, biotin, asid folik dan cobalamin. Kompleks B yang berkualiti akan memberikan anda keseluruhan spektrum vitamin B dalam dos yang seimbang.

Jika B kompleks anda mengandungi vitamin B12, ambil suplemen ini pada dua jam sebelum atau selepas mengambil vitamin C, kerana vitamin C boleh mengganggu keupayaan tubuh anda untuk menyerap B12. Vitamin B juga boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Coenzyme Q10: Suplemen ini menyihatkan jantung dan harus diambil bersama lemak yang sihat. Jika anda menghidap diabetes atau tekanan darah rendah, ambil perhatian bahawa CoQ10 boleh mengurangkan paras gula dalam darah dan merendahkan tekanan darah. Jadi, jangan ambil suplemen ini tanpa bimbingan dan nasihat pakar.

Zat besi: Ambil mineral ini semasa perut kosong dan jangan sekali-kali diambil bersama kalsium. Walau bagaimanapun, jika suplemen ini membuatkan anda mual, maka ambil bersama makanan, tetapi bukan dengan kopi atau makanan tinggi kalsium.

Jika anda mempunyai sarapan pagi yang tinggi kalsium seperti susu, yogurt tenusu atau sayur-sayuran berdaun, ambil zat besi anda pada waktu siang bersama makanan. Pada masa itulah anda boleh mengambilnya bersama-sama dengan vitamin C yang boleh memaksimumkan kadar penyerapan.

Vitamin E: Anda harus mengambil vitamin ini dengan lemak yang sihat.

Vitamin C: Ambil vitamin C bersama zat besi untuk membantu penyerapan.

Suplemen Pada Waktu Siang

Beberapa jenis suplemen ini perlu diambil bersama makanan, jadi selepas makan tengah hari adalah masa yang sesuai untuk mengambil suplemen-suplemen ini:

Minyak ikan: Ambil minyak ikan bersama makanan yang boleh meningkatkan penyerapannya. Cara yang boleh dilakukan ialah dengan membekukan suplemen minyak ikan anda. Ini kerana minyak ikan yang dibekukan akan lebih turun lebih cepat dan ia membantu mengelakkan sendawa.

Iodin: Mineral ini boleh memberi anda tenaga.

Vitamin D: Ambil bersama lemak sihat seperti avokado, telur, minyak zaitun atau minyak kelapa. Vitamin D mempunyai fungsi yang sama dengan vitamin K, dan ia meningkatkan penyerapan kedua-dua vitamin D dan kalsium apabila kedua-duanya diambil bersama.

Vitamin K: Vitamin ini baik untuk jantung dan boleh diambil bersama dengan vitamin D dan juga paling baik diambil dengan lemak yang sihat. Jika anda kekurangan vitamin K dan perlu mengambil suplemen yang berasingan, ambil beberapa jam sebelum atau selepas mana-mana vitamin larut lemak lain (iaitu, A, D, dan E).

Vitamin C: Masa untuk dos kedua anda!

Zink: Ambil mineral ini dengan makanan, tetapi jangan sekali-kali dengan kalsium atau zat besi. Pastikan anda mengambil zink sekurang-kurangnya dua jam selepas mengambil suplemen lain.

Suplemen Pada Waktu Malam

Kalsium: Badan anda menggunakan kalsium terbaik apabila anda mengambilnya pada waktu malam. Jangan mengambil dos kalsium yang tinggi bersama-sama dengan jumlah zink atau magnesium yang tinggi, kerana semuanya bersaing untuk penyerapan.

Magnesium: Salah satu suplemen terbaik untuk membantu anda berehat dan tidur. Elakkan mengambil dos yang tinggi bersama-sama dengan jumlah kalsium atau zink yang tinggi kerana semuanya bersaing untuk penyerapan.

Probiotik: Bakteria baik ini berfungsi dengan maksimum dalam usus anda jika anda mengambilnya tanpa ketiadaan enzim pencernaan, yang boleh memecahkannya. Jadi, anda dicadangkan untuk ambil probiotik sebelum tidur.

Walau bagaimanapun, jika anda mengambil probiotik untuk tujuan lain seperti membantu melegakan cirit-birit anda perlu mengikut cadangan pakar kesihatan anda.

Kunyit: Dikatakan sangat berfungsi untuk membantu masalah penghadaman. Masa yang paling sesuai untuk mengambil kunyit (kurkumin ialah bahan aktif) adalah sekurang-kurangnya tiga jam sebelum atau selepas makan dan sebelum rehat atau tidur adalah masa yang paling sesuai.

Perkara Lain yang Perlu Tahu Mengenai Pengambilan Suplemen:

  • Jika anda mengambil multivitamin, anda boleh membantu mengelakkan loya dengan mengambilnya bersama makanan.
  • Apabila mengambil multivitamin berasaskan makanan, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu dos untuk menyerapnya dengan lebih baik. Semak arahan pada pakej.
  • Jangan ambil suplemen antioksidan dan suplemen kalsium bersama-sama. Kalsium boleh mengurangkan keupayaan tubuh untuk mendapat manfaat daripada beta-karotena, likopena, dan karotenoid lain.
  • Jangan mengambil sejumlah besar suplemen mineral pada masa yang sama kerana ia bersaing untuk penyerapan. Sebaliknya, ambil suplemen mineral sekurang-kurangnya dua jam.
  • Jika anda seorang peminum teh hijau atau hitam, jangan ambil suplemen zat besi anda secara serentak. Sebaliknya, biarkan beberapa jam antara pengambilan teh dan suplemen.

Kesimpulan:

Untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya daripada suplemen, adalah penting untuk melaraskan masa pengambilan suplemen serta tahu tentang kombinasi suplemen yang boleh diambil bersama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI