25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaGunung berapi Semeru meletus, ribuan penduduk larikan diri

Gunung berapi Semeru meletus, ribuan penduduk larikan diri

JAKARTA: Gunung berapi Semeru yang terletak dalam wilayah Jawa Timur Indonesia dilaporkan telah meletus pada Sabtu, 4 Disember 2021.

Letusan tersebut telah mengeluarkan debu gunung berapi sehingga menyebabkan ribuan penduduk setempat bertempiaran lari untuk menyelamatkan diri.

Sehingga kini, seorang dilaporkan terbunuh dan 41 orang lain mengalami kecederaan akibat melecur, kata Indah Masdar, timbalan ketua daerah Lumajang di wilayah Jawa Timur.

Video yang dikongsi oleh pegawai kecemasan menunjukkan penduduk berlari ketika kepulan asap dan abu menyelubungi kampung berhampiran di kawasan itu kira-kira 90 kilometer ke selatan Surabaya.

Pasukan penyelamat bergerak untuk memindahkan penduduk tempatan apabila lahar mula sampai ke kampung berhampiran dan memusnahkan sebuah jambatan di Lumajang.

“Beberapa kawasan menjadi gelap selepas dilitupi abu gunung berapi,” kata jurucakap Agensi Mitigasi Bencana Kebangsaan, Abdul Muhari.

“Kami sedang membina beberapa pusat perlindungan di beberapa lokasi di Lumajang.”

Video yang dikeluarkan oleh agensi itu menunjukkan penduduk tempatan, termasuk puluhan orang kanak-kanak, berlari menyelamatkan diri ketika Gunung Semeru meletus pada sekitar 3 petang waktu tempatan.

Pihak berkuasa tempatan juga telah mewujudkan zon larangan sejauh lima kilometer dari kawasan kawah selepas letusan berlaku.

Status amaran Semeru kekal pada paras kedua tertinggi sejak letusan besar sebelumnya berlaku pada Disember 2020, yang turut memaksa ribuan penduduk melarikan diri dan meninggalkan kampung mereka.

Indonesia juga terletak di “Ring of Fire” Pasifik, di mana tempat pertemuan plat benua menyebabkan aktiviti gunung berapi dan seismik di negara itu adalah tinggi.

Negara di kepulauan Asia Tenggara itu dikatakan mempunyai hampir 130 gunung berapi yang masih aktif.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI