31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaCOVID-19 : KKM kesan kes varian Omicron pertama di Malaysia

COVID-19 : KKM kesan kes varian Omicron pertama di Malaysia

KUALA LUMPUR – Seorang pelajar yang mempunyai rekod perjalanan dari Afrika Selatan telah dilaporkan sebagai individu pertama yang dijangkiti varian Omicron di Malaysia.

Sumber : Sinar Harian

Penemuan itu telah disahkan sendiri oleh Menteri Kesihatan iaitu Khairy Jamaluddin yang turut memaklumkan bahawa pelajar terbabit kini sedang menjalani perintah kuarantin kendiri. Pada masa sama, kesemua kontak rapat mangsa juga berjaya dikenal pasti dan saringan mendapati keputusannya adalah negatif.

Sumber : The Guardian

“Pelajar sebuah universiti swasta di Ipoh berusia 19 tahun itu tiba dari Afrika Selatan melalui Singapura pada 19 November lalu dan menjalani ujian Rt-PCR setibanya di KLIA. Susulan ujian itu, pelajar terbabit diperintah menjalani pengawasan dan pemerhatian mengikut Seksyen 15, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) dan menjalani kuarantin wajib di penginapan yang disediakan oleh pihak universiti di Ipoh”.

Sumber : The Star

Jelas Khairy, hasil sampel menerusi ujian saringan yang dijalankan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) menunjukkan keputusan positif dengan nilai Ct 26.68 pada 20 November. Pelajar itu juga meneruskan perintah kuarantin di rumah selama 10 hari dan diberikan pelepasan pada 29 November yang lalu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI