30.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiIbu UK bangga anak 3 tahun pandai dail 999 ketika dirinya ditimpa...

Ibu UK bangga anak 3 tahun pandai dail 999 ketika dirinya ditimpa kecederaan

Cukup membanggakan buat seorang ibu dari United Kingdom, Kayleigh Boffey apabila anak kecilnya menghubungi talian kecemasan ketika dirinya mengalami kecederaan.

Kata Kayleigh, dia sangat bangga setelah anaknya, Tommy yang berusia 3 tahun bertindak bijak setelah dia terjatuh tangga rumah mereka di Rowley Regis, Barat Midlands.

“Saya sangat bertuah dan diberkati kerana memiliki seorang anak lelaki yang mendengar dengan patuh akan arahan menerusi talian 999, sungguhpun masih kecil”.

Talian yang dihubungi oleh Tommy kemudiannya disambungkan pada pihak polis dan dengan pantas, lokasi panggilan budak tersebut berjaya dikesan.

Dalam masa 10 minit, ambulans tiba untuk membantu.

“Pada masa itu, saya naik ke tingkat atas untuk mengambil bajunya dan minit kemudiannya saya keluar daripada bilik. Saya tidak sedar bagaimana saya boleh berada di tingkat bawah selepas itu”.

Namun dia masih ingat lagi akan suara panggilan telefon yang dibuat anaknya dan akuinya, dia masih lagi ‘terkejut’ mendengar rakaman panggilan itu.

Kayleigh turut berharap agar perkongsian panggilan talian kecemasan Tommy itu dapat menggalakkan para ibu bapa untuk mendidik anak mereka tindakan berdepan dengan kecemasan.

Malah menurut Kayleigh, Tommy mempelajari tindakan itu menerusi siri kartun yang ditontonnya.

“Kartun adalah cara yang baik untuk mendidik anak kita mendail 999 jika kecemasan”, akhirinya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI