31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobal80 orang bertopeng rompak pusat beli belah di California, larikan diri dengan...

80 orang bertopeng rompak pusat beli belah di California, larikan diri dengan 25 buah kenderaan

Lebih 80 individu dilaporkan telah memasuki dan merompak premis Nordstrom yang terletak di Walnut Creek, California pada 20 November lalu.

Nordstrom merupakan rangkaian gedung mewah yang menjual pakaian, kasut, beg tangan, barangan kemas, aksesori dan wangian di Amerika Syarikat.

Sebelum kejadian, beberapa buah kereta didapati berhenti di luar Nordstrom pada jam sekitar 9 malam, membuatkan pengunjung berasa terkejut.

Rakaman video pula menunjukkan individu memakai topeng berkalan keluar daripada premis sambil memegang beg besar dan linggis (crowbar).

“Kami nampak 50 ke 80 orang memakai topeng ski, memegang linggis dan senjata lain kemudian merompak Nordstrom”.

“Saya fikir mereka mahu memecah dan merosakkan kenderaan yang berada di situ. Jadi saya segera kunci premis saya”, ujar Brett Barrette, pengurus restoran PF Chang.

Ujarnya lagi, pihak polis segera tiba di lokasi dan memasuki bangunan Nordstrom. “Ia kelihatan seperti adegan filem. Gila”.

Difahamkan bahawa berpuluh kereta polis bergegas ke tempat kejadian. Rak di dalam premis itu juga didapati telah dipecahkan oleh perompak.

Polis telah menahan 3 suspek setakat ini, di mana sebuah kereta berjaya diberhentikan dan seorang lelaki dan wanita telah ditahan.

Susulan kejadian itu juga, seorang pekerja Nordstrom didapati telah diserang menggunakan semburan lada, manakala 2 orang lagi pekerja dipukul perompak.

Tidak dapat dipastikan sama ada rompakan itu berkait dengan demonstrasi yang dirancang oleh ‘Black People’s Fate’ selepas Kyle Rittenhouse dibebaskan. Tahun lalu, banyak syarikat di AS menjadi sasaran rompakan semasa rusuhan yang berkaitan dengan ‘Black People’s Fate’.

Pada Mei 2020, beberapa hari selepas insiden George Floyd, pusat beli-belah Nordstrom yang terletak di Los Angeles telah dirompak dan dirosakkan semasa rusuhan dan keganasan.

Selepas Rittenhouse didapati tidak bersalah, penunjuk perasaan yang terlibat telah membuat ugutan di luar mahkamah Kenosha, Wisconsin dan berjanji untuk menggunakan keganasan termasuk aktiviti membakar.

Tahun lepas, Portland di Oregon juga mengalami rusuhan berterusan selama lebih daripada 100 hari. Pada petang Jumaat (19 November), polis mengumumkan satu lagi rusuhan di kawasan itu. Didakwa militan “Antifa” menganjurkan percubaan untuk menceroboh Pusat Keadilan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI