25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupGuru ini ingat anak muridnya tidak faham sistem penggiliran, rupanya hadir ke...

Guru ini ingat anak muridnya tidak faham sistem penggiliran, rupanya hadir ke sekolah setiap hari sebab tidak mahu terlepas RMT

Bagi mengurangkan risiko penularan COVID-19, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melaksanakan sistem penggiliran di sekolah rendah dan menengah dengan kapasiti kehadiran murid hanya 50 peratus daripada jumlah keseluruhan murid di setiap sekolah.

Yang bermakna setiap murid perlu mengikut jadual penggiliran ke sekolah mengikut minggu, dengan pada masa yang sama menjalani Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) secara berselang seli.

Dengan sistem yang telah diatur dengan baik oleh KPM bermula November lalu, terdapat para pelajar yang tidak menghiraukannya dengan lebih gemar untuk hadir ke sekolah setiap hari tanpa penggiliran atas sebab yang akan menyentuh hati anda.

Facebook

Seorang guru dikenali Cikgu Lynn Ismail baru-baru ini telah berkongsi di Facebook dengan mendedahkan sebuah realiti kehidupan menginsafkan yang sedang berlaku dalam masyarakat.

Dalam hantaran itu, guru ini menulis:

Ini ‘deep’. Minggu ini ada seorang murid dari kumpulan A yang hadir. Saya menyangka mungkin murid itu tidak tahu tentang penggiliran. Lalu saya terangkan kepada dia.

“Minggu lepas awak sudah hadir, minggu ini tidak payah hadir. Belajar di rumah. Minggu depan baru hadir ke sekolah.”

Dia mengangguk tanda faham.

Keesokan harinya dia hadir lagi.

“Kenapa awak datang ke sekolah hari ini? Kan cikgu kata jangan datang minggu ini. Minggu depan baru datang,” tanya saya.

Dia hanya tunduk dan diam.

Hari seterusnya, dia datang ke sekolah lagi. Saya berasa pelik. Takkan dia tak faham-faham. Saya dah jelaskan berkali-kali, malah kawan-kawan dia pun suruh jangan datang ke sekolah minggu ini.

Hari Selasa itu, giliran saya menjaga kelas waktu rehat. Budak ini adalah penerima Rancangan Makanan Tambahan (RMT).

Saya tengok dia makan nasi lauk kari ayam dengan lahapnya seolah-olah terlalu lapar. Mungkin dia datang ke sekolah setiap hari hanya untuk makan.

Hari ini adalah hari keempat dia hadir ke sekolah untuk minggu ini. Dan saya tidak mahu bertanya lagi. Biarlah dia datang ke sekolah untuk makan. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Cikgu Lynn menyedari rupa-rupanya murid itu sanggup hadir ke sekolah setiap hari semata-mata untuk mengisi perutnya yang lapar dengan makanan yang telah disediakan oleh pihak sekolah.

Bagaimana keadaan ekonomi keluarga anak muridnya ini di rumah? Bagaimana keadaan dan kebajikannya sebagai kanak-kanak ketika dia tidak ke sekolah? Mungkin tidak makan. Jadi lebih baik dia ke sekolah walaupun bukan gilirannya.

Cerita rakyat dengan ahli keluarganya mengikat perut dan mencatu makanan masih ramai di luar sana tidak pernah main-main. Bayangkan anda sebagai ibu bapa yang gagal menyediakan keperluan asas makanan yang mencukupi untuk anak-anak ekoran tidak mempunyai sumber pendapatan akibat terkesan pandemik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI