29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalPetugas kesihatan Amerika Syarikat bersuara mengapa mereka lebih rela kehilangan pekerjaan berbanding...

Petugas kesihatan Amerika Syarikat bersuara mengapa mereka lebih rela kehilangan pekerjaan berbanding mendapatkan vaksinasi COVID-19

Di sebalik pada ketika vaksin COVID-19 telah dipromosikan sebagai selamat dan berkesan oleh media, ramai petugas penjagaan kesihatan Amerika Syarikat enggan mengambilnya, dan mereka secara terbuka bersuara menyatakan kebimbangan akan ditapis oleh syarikat gergasi teknologi atau disekat daripada menggunakan platform mereka.

Sesetengah jururawat dan doktor menolak mandat (wajib) vaksin walaupun keengganan mereka akan menyebabkan mereka kehilangan pekerjaan.

The Epoch Times menghubungi beberapa profesional penjagaan kesihatan ini untuk mengetahui alasan mereka mengapa.

Gambar hiasan oleh Win McNamee/Getty Images

‘Mustahil untuk memberi persetujuan makluman penuh’

Emily Nixon merupakan seorang jururawat berdaftar yang telah bekerja dalam industri kesihatan selama 18 tahun. Apabila majikannya, MaineHealth, mengumumkan untuk mewajibkan vaksinasi, beliau dengan segera menubuhkan kumpulan dikenali sebagai ‘The Coalition for Healthcare Workers Against Medical Mandates’ dan memfailkan tuntutan di mahkamah.

“Beribu-ribu petugas kesihatan telah dan akan kehilangan pekerjaan mereka. Infrastruktur penjagaan kesihatan Maine yang sudah sedia ada lemah tidak akan menahan kehilangan kakitangan yang dahsyat ini. Nyawa akan hilang. Penjagaan kesihatan sudah dihadkan. Kami telah mengalami sekatan media di negeri ini,” kata Nixon.

“Bercakap menurut sudut pandangan saya, seorang profesional penjagaan kesihatan yang bijak, sihat dan berkemampuan untuk menjaga dirinya sendiri dengan sangat baik, adalah satu penghinaan untuk mengharapkan saya akan menerima suntikan daripada bahan yang tidak diketahui dan keberkesanan yang meragukan, dan menyediakan contoh kepada orang hebat yang saya berkhidmat, bahawa mereka juga perlu menyerahkan kuasa mereka kepada syarikat farmaseutikal—penjenayah yang disabitkan kesalahan—dalam usaha untuk memberikan bantuan balutan kepada luka realiti yang telah terbuka luas.”

“Adalah tidak wajar untuk mewajibkan suntikan tanpa pengecualian, terutamanya apabila suntikan itu adalah produk perubatan serba baharu yang masih menjalani tahun pertama kajian. Penemuan dengan kes tidak dilaporkan dengan betul. Kami tahu vaksin ini ‘bocor.’ Keselamatan dan keberkesanan vaksin ini belum terbukti. Terdapat alternatif rawatan lain yang selamat. Adalah mustahil untuk memberikan persetujuan makluman penuh tanpa data jangka panjang dan tidak berat sebelah. Mengancam pekerjaan kami adalah paksaan secara terang-terangan. Hak kami yang diberikan Tuhan untuk integriti dan autonomi peribadi telah dilucutkan dengan mandat ini dan kami tidak akan mempertahankannya,” kata Nixon.

‘Kesan sampingan adalah nyata’

Jaclyn Zubiate, yang bekerja untuk Southern Maine Health Care, menyukai pekerjaannya sebagai pengamal kejururawatan.

“Saya tidak mengambil vaksin itu, walaupun saya akan ditamatkan perkhidmatan… Kini dengan data yang kita ada, kita tahu bahawa kadar yang terselamat agak tinggi. Sepanjang 18 bulan yang lalu, saya hanya menghantar seorang pesakit ke wad kecemasan yang mengalami masalah pernafasan. COVID-19 tidak mempunyai ciri yang membezakan antara virus lain seperti penyakit lain yang kami sediakan vaksinnya. Mengapa saya memerlukan vaksin untuk sesuatu dengan kadar kelangsungan hidup 99 peratus yang tidak mempunyai ciri yang boleh dibezakan?” kata Zubiate.

“Petugas penjagaan kesihatan tidak mengambilnya kerana mereka tahu kesan sampingannya adalah nyata. Dalam penjagaan kecemasan, saya telah melihat ‘myocarditis’, ‘cellulitis’, [dan] simptom neurologi yang luar biasa, antara pelbagai kesan sampingan yang lain. Saya telah melihat orang yang sangat sakit selepas divaksin, dan kemudian diuji positif. Kadar positif untuk dijangkiti COVID-19 ke atas mereka yang telah divaksin adalah sangat tinggi menurut kajian baru-baru ini dan dengan apa yang disaksikan di klinik saya. Vaksin yang sepatutnya berfungsi, sebaliknya ia tidak berfungsi. Ia perlu diuji selama bertahun-tahun ke atas sesuatu selain manusia sebelum kita menyebutnya sebagai ‘selamat dan berkesan.’ Terdapat lebih 15,000 kematian akibat vaksin yang tidak diperkatakan oleh media. Saya tidak akan mengambil risiko itu ke atas diri saya sendiri,” jelas Zubiate.

‘Data bercakap untuk dirinya sendiri’

Jessica Mosher telah menjadi jururawat berdaftar selama lebih daripada satu dekad. Beliau adalah ibu kepada empat orang anak dan veteran Tentera Laut Amerika Syarikat yang kehilangan pekerjaan kerana menolak untuk disuntik vaksin.

Beliau adalah penyelia kejururawatan, pengurus pemerhati pesakit, dan pengarah program jururawat di Hospital Besar Redington-Fairview.

“Melindungi kesihatan saya dan berpegang teguh kepada pegangan agama akan sentiasa menjadi pilihan saya berbanding pekerjaan. Kitab berkata ‘selagi bumi masih ada, akan terdapat masa menyemai dan menuai’; sisi syurga ini, kami mempunyai banyak pilihan pekerjaan, tetapi hanya ada satu kehidupan,” kata Mosher.

“Saya mempunyai ijazah sarjana dalam kejururawatan dan bekerja sebagai profesor penyelidikan kejururawatan dan mempraktik berasaskan bukti. Saya mahir dalam mengumpul dan menganalisa data sebelum membuat kesimpulan. Saya tidak bergantung kepada media, kerajaan atau gergasi teknologi untuk sebarang keputusan penjagaan kesihatan saya sebelum COVID-19 dan saya tidak bercadang untuk menukar haluan. Data bercakap untuk dirinya sendiri berkaitan dengan bahaya yang disebabkan oleh vaksin eksperimentasi ini dan kekurangan kajian yang telah dijalankan.”

“Apa yang saya lihat sebagai seorang jururawat dan apa yang telah dikongsikan oleh orang lain selepas vaksinasi mengesahkan perjanjian itu. Virus, seperti batuk dan selesema, tidak mempunyai penawar. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kadar kelangsungan hidup hampir 100 peratus. Mereka yang mendesak vaksin mengikut wang. Saya mengikut sains. Petugas penjagaan kesihatan tidak melarikan diri dari minat mereka atau gaji yang stabil untuk menjadi sukar. Jumlah orang yang sanggup dipecat perlu menjadi sebab amaran mencemaskan itu sendiri,” katanya.

‘Petugas penjagaan kesihatan mempunyai imuniti semula jadi’

John Lewis bekerja untuk sebuah hospital besar di selatan Maine.

Beliau cintakan kehidupan dan percaya bahawa semua kehidupan itu adalah berharga.

“Mengetahui ketiga-tiga vaksin yang ada sama ada diuji, dibangunkan, atau dihasilkan menggunakan saluran sel janin daripada pengguguran elektif, saya tidak boleh melanggar kepercayaan yang saya pegang secara mendalam. Menjangkakan saya akan dapat memfailkan pengecualian kerana agama, sukar untuk menerima [bahawa] saya tidak diberikan pengecualian berdasarkan tugas saya selepas menganggap saya petugas kesihatan yang terpencil dan tidak berinteraksi dengan pesakit,” kata Lewis.

“Di luar pengecualian perubatan atau agama, ramai petugas kesihatan mempertimbangkan manfaat risiko mendapatkan vaksinasi. Ia adalah pendekatan yang sama untuk menyediakan penjagaan kepada pesakit, di mana pesakit dibenarkan menyatakan persetujuan dengan makluman. Ramai petugas penjagaan kesihatan mempunyai imuniti semula jadi. Yang lain tidak merasakan terdapat cukup penyelidikan jangka panjang tentang kesan buruk. Selain itu, petugas penjagaan kesihatan ini melihat dengan mata mereka sendiri apa yang berlaku di hospital, yang tidak semestinya selari dengan naratif,” tambah Lewis.

‘Tiada seorang antara kami melihat lonjakan’

Heather Sadler, seorang jururawat berdaftar, juga sukakan kerjaya jururawat, tetapi berkata kesihatannya dan ahli keluarga jauh lebih penting berbanding gaji.

“Ini adalah teknologi vaksin baharu (jika mahu dipanggil begitu) yang TIDAK PERNAH dikerahkan dengan jayanya, dan tiada data mengenai kesan jangka panjang, tidak boleh dikelirukan dengan ‘kesan sampingan’ kerana orang awam seolah-olah disekat. Saya sentiasa menjadi seseorang yang menganalisa pilihan penjagaan kesihatan saya melalui lensa nisbah risiko-manfaat. Mengetahui apa yang saya perlu ketahui tentang COVID-19 (dan saya telah melakukan banyak penyelidikan), saya tidak termasuk dalam mana-mana kategori berisiko tinggi untuk penyakit teruk atau kematian: umur 65 tahun ke atas, obes, penyakit jantung, diabetes, penyakit paru-paru kronik dan imunokompromi. Bagi saya dan keluarga terdekat, terdapat risiko yang lebih besar untuk mendapat kesan sampingan, atau kesan jangka panjang selepas menyuntik bahan yang hampir tidak diketahui ke dalam tubuh badan kita,” kata Sadler.

“Saya seorang jururawat dalam Onkologi/Hematologi, dan saya melihat sendiri kami mengalami peningkatan dalam kemasukan ke hospital/rujukan untuk gangguan pembekuan dan pendarahan. Sebagai contoh, dalam satu minggu, kami mempunyai dua pesakit di hospital yang didiagnos dengan gangguan pembekuan darah yang jarang berlaku … Dan ini berlaku dua kali dalam satu minggu di luar bandar Maine tengah. Satu-satunya faktor biasa, suntikan COVID-19 tiga hari sebelumnya dalam setiap kes. Adakah ini dilaporkan kepada CDC? Saya tidak tahu.”

“Hanya 4 daripada kira-kira 20 hingga 25 individu yang saya kenali secara peribadi yang telah diuji positif untuk COVID-19 baru-baru ini tidak diberi vaksin. Ya, tidak divaksin. Majoriti orang di sekeliling saya yang telah diuji positif dalam tempoh tiga bulan yang lalu telah diberi vaksin lengkap. Mengapa saya ingin mengambil risiko untuk kesan sampingan atau kesan jangka masa panjang daripada suntikan sekiranya saya masih boleh dijangkiti dan menyebarkan virus ini? Ia tidak logik. Kedua-dua contoh itu jelas meniup teori mereka bahawa ‘ia selamat dan berkesan’ keluar dari air,” kata Sadler.

“Saya sentiasa berkomunikasi dengan petugas penjagaan kesihatan lain di negeri Maine dan tiada seorang pun daripada kami yang melihat ‘lonjakan’ yang diberitahu kepada orang awam sedang berlaku.”

“Ini Amerika! Saya mempunyai hak untuk membuat keputusan berilmu mengenai penjagaan kesihatan saya. Tidak kira apa yang anda telah diberitahu, apa yang saya lakukan tidak mempunyai kesan langsung ke atas anda,” kata Sadler.

Gambar Hiasan / Unsplash

‘Kebebasan adalah perkara paling penting’

Sherri Thornton merupakan ahli dan pengerusi Lembaga Penasihat SAFE Maine dan telah menjadi jururawat selama 45 tahun.

Thornton telah merancang untuk bersara tetapi mahu terus bekerja sehingga akhir tahun ini, namun apabila melihat mandat dikuatkuasakan, beliau memutuskan untuk bersara lebih awal.

“Saya percaya bahawa kebebasan adalah perkara yang paling penting dalam kehidupan di luar tugas menyelamat. Tiada siapa yang berhak untuk memberitahu saya apa yang saya boleh atau tidak boleh saya lakukan ke atas tubuh badan saya kecuali Tuhan. Vaksin telah dihasilkan dengan tisu janin, dan saya sangat menentang pengguguran,” kata Thornton.

“Komponen dalam vaksin adalah tidak selamat. Terdapat banyak kesan sampingan yang menyebabkan lebih banyak mudarat daripada coronavirus. Ia tidak melindungi kita daripada varian. … Pemberian vaksin kepada semua orang tidak akan dapat mencapai imuniti kelompok dan akan hanya menyebabkan lebih banyak varian yang mana mereka yang tidak mempunyai imuniti semula jadi akan tunduk,” kata Thornton.

Tiga petugas penjagaan kesihatan yang lain menentang mandat (wajib) vaksin menghubungi The Epoch Times tetapi tidak mahu nama atau majikan mereka didedahkan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI