29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaBerita UtamaRemaja meninggal selepas terima dos kedua vaksin, JKN Perak tunggu laporan forensik

Remaja meninggal selepas terima dos kedua vaksin, JKN Perak tunggu laporan forensik

IPOH: Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak masih menunggu laporan bedah siasat lengkap bagi mengetahui punca sebenar kematian seorang remaja lelaki sehari selepas menerima dos kedua vaksin Covid-19 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gunung Rapat di sini pada 23 Oktober lepas.

Pengarah Kesihatan Perak Datuk Dr Ding Lay Ming berkata kesemua sampel tisu dalam badan remaja berusia 15 tahun itu telah dihantar bagi pemeriksaan lanjut Pakar Perubatan Forensik Patologi Hospital Raja Permaisuri Bainun.

“Laporan bedah siasat ini dikategorikan masih belum lengkap kerana terdapat keputusan ujikaji yang belum diterima,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata bedah siasat yang dijalankan pada kira-kira pukul 3.40 petang 24 Oktober mendapati terdapat penyempitan saluran paru-paru (Spontaneous Bronchospasm).

Remaja berkenaan pada mulanya hanya dilaporkan mengalami sakit di tempat suntikan selain turut dimaklumkan tidak mempunyai sebarang alahan terhadap vaksin atau ubat selain diketahui tidak menghidapi sebarang penyakit kronik.

“Remaja itu juga tidak memaklumkan mengalami sebarang masalah atau komplikasi selepas menerima suntikan dos pertama sebelumnya.

“Sekitar 9.30 pagi pada 24 Oktober iaitu sehari selepas menerima suntikan dos kedua, remaja berkenaan ditemui dalam keadaan sesak nafas lalu tidak sedarkan diri di rumahnya.

Katanya remaja itu kemudian dibawa ke sebuah hospital swasta di sini untuk rawatan kecemasan namun disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 10.40 pagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI